RAI Vereniging, de belangenorganisatie van autofabrikanten en -importeurs, wil dat het kabinet een miljardenfonds opzet om de overgang naar elektrisch rijden verder te stimuleren. De huidige overheidsmaatregelen houden in 2025 op te bestaan. Vertegenwoordigers van de vereniging komen in twee kranten aan het woord.

Zonder nieuwe stimulansen zullen de doelen voor verlaging van de CO₂-emissie niet worden gehaald, waarschuwt voorzitter Huub Dubbelman van de sectie personenauto's van RAI Vereniging in Het Financieele Dagblad. De voorzitter van de RAI Vereniging Frits van Bruggen stelt in de Telegraaf dat het kabinet minimaal 9 miljard euro uit het Klimaatfonds beschikbaar moet stellen voor de elektrificatie van het wagenpark. Als dit niet gebeurt, zal rijden in een stekkerauto voor Jan Modaal een mislukking worden.

Volgens Dubbelman is er in de periode 2025 tot 2030 1,5 miljard tot 2 miljard euro per jaar nodig om de vereiste klimaatdoelen voor mobiliteit te bereiken. Het pleidooi van de belangenorganisatie komt op een moment dat de verkoop van nieuwe volledig elektrische auto's lager is dan vorig jaar.

De miljoenensubsidie die voor dit jaar beschikbaar is voor de particuliere aanschaf van een elektrische auto is nog slechts voor een derde gebruikt, terwijl deze vorig jaar rond deze tijd volledig was opgesoupeerd. RAI Vereniging wijt de lagere verkopen aan onzekerheid over het overheidsbeleid na 2025.

Van Bruggen benadrukt in de Telegraaf dat de mobiliteitssector bijna 20 procent bijdraagt aan de CO2-reductie, maar slechts 1,7 procent van het Klimaatfonds van minister Jetten ontvangt, waarin 35 miljard euro zit. "Wij willen net als de boeren en industrie serieus genomen worden en een eerlijke vergoeding krijgen om te vergroenen."

RAI is één van de initiatiefnemers van de Mobiliteitsalliantie (waarin 26 partijen zoals ANWB, RAI Vereniging, NS, Luchthaven Schiphol, OV-NL en TLN samenwerken).

Bron: FD/Telegraaf

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingheffing van motorrijtuigen, Subsidies

57

Gerelateerde artikelen