Estland staat voor het vijfde achtereenvolgende jaar bovenaan de lijst met beste belastingstelsels ter wereld in de 'International Tax Competitiveness Index'. Nederland behoudt zijn vijfde plaats in de jaarlijkse ranglijst.
De denktank Tax Foundation uit Washington DC meet met de lijst het concurrentievermogen en de neutraliteit van elk belastingstelsel binnen de OESO-groep. De denktank stelt dat een belastingstelsel het meest concurrerend is wanneer het de laagste marginale belastingtarieven hanteert en de minste hoeveelheid verstorende belastingen bevat. Vennootschapsbelasting wordt in de bepaling van de volgorde het schadelijkst geacht voor de economische groei, waarbij inkomstenbelasting en btw minder nadelig zijn en onroerendgoedbelastingen de minste impact hebben op het concurrentievermogen van een belastingstelsel.
De denktank kent Estland een topscore toe omdat het land een vennootschapsbelasting van 20 procent heft die alleen van toepassing is op de uitgekeerde winst en een vast tarief van 20 procent inkomstenbelasting kent waarbij het dividendinkomen buiten beschouwing blijft. Nederland scoort vooral met gunstige regels voor grensoverschrijdende belastingen. Met de inkomstenbelasting en btw zit Nederland binnen de Oeso in de subtop. Op het gebied van de vennootschapsbelasting staat Nederland slechts op de negentiende plaats.
Frankrijk, dat een algemeen vennootschapsbelastingtarief van 33,33 procent heeft, sluit de rij. De denktank constateert dat het land de mondiale trends naar lagere en eenvoudigere belastingen niet heeft bijgehouden.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht