Vorige week stemde het Europees Parlement in grote meerderheid voor een voorstel dat het lidstaten gemakkelijker maakt duurzame en gezonde voeding fiscaal voor te trekken (met een 0 procent btw-tarief), en producten zoals vlees juist te benadelen met een hoger tarief – ook wel vleesbelasting genoemd.

Duurzaamheidslobbyist Jeroom Remmers is een van de roergangers achter het idee van een 'eerlijke prijs' voor voedsel. Gesouffleerd door de lobbyist gingen veel europarlementariërs in Brussel om: 108 voor, 17 tegen, zo blijkt uit een interview in de Volkskrant.

Remmers in de krant: "In feite wil het Parlement het hele btw-systeem aanpassen om voedselconsumptie via prijs te kunnen sturen. Nu is het in de meeste lidstaten niet mogelijk de btw voor groente en fruit op 0 te zetten. Voordat dit plan wet wordt, en lidstaten vrijer kunnen schuiven met btw-tarieven, zullen het Parlement en de lidstaten het nog wel eens moeten worden. Met de stemming in het Parlement is die kans flink groter geworden."

Remmers vindt de kritiek van fiscalisten en economen dat consumenten niet mogen worden gestuurd met btw, onzin. "Btw kun je wel degelijk inzetten voor beleidsdoelen. Aan de andere kant: ik had liever een verbruiksbelasting per kilogram vlees gehad; een accijns op producten die je wilt indammen. Maar op Europees niveau is er voor btw gekozen, wat al een hele vooruitgang is."

Bron: Volkskrant

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Europees belastingrecht

  459
Gerelateerde artikelen