De Europese Commissie verlengt opnieuw de tijdelijke opschorting van staatssteunregels zodat de 27 EU-landen straffeloos coronasteun kunnen blijven geven aan hun bedrijven en burgers. Tot 30 juni volgend jaar kunnen de lidstaten hun steunregelingen waar nodig nog uitbreiden voor ondernemingen die nog steeds door de crisis worden getroffen, schrijft het dagelijks EU-bestuur. De tijdelijke regeling zou op 31 december aflopen.

De commissie spreekt van een "geleidelijke en gecoördineerde uitfasering van crisismaatregelen", om een abrupte impact op de economie te voorkomen. Daarnaast voert de commissie een aantal nieuwe versoepelingen in die zijn gericht op het herstel van de economie.

Zo staat Brussel tot en met 31 december 2022 bepaalde overheidsinvesteringen toe om de groene en de digitale transities te versnellen. Als voorwaarde geldt dat die "voor een brede groep begunstigden" zijn en dat de omvang beperkt is. Nog een jaar langer, tot 31 december 2023, wordt solvabiliteitssteun aan kleinere bedrijven waaronder start-ups toegestaan. De lidstaten kunnen bijvoorbeeld garant staan zodat deze bedrijven gemakkelijker geld kunnen lenen.

De commissie verlengt ook de bestaande tijdelijke 'coronaregel' dat lidstaten terug te betalen steun aan bedrijven zoals garanties en leningen mogen omzetten in andere vormen van steun, zoals rechtstreekse subsidies, tot en met 30 juni 2023.

De Europese staatssteunregels werden op 19 maart 2020 in verband met de coronacrisis tijdelijk versoepeld. Dit is de zesde keer dat de tijdelijke regeling wordt aangepast. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager van Mededinging blijft de commissie de ontwikkelingen rond Covid-19 en andere risico's voor het economisch herstel "nauwlettend" volgen.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Sociale zekerheid algemeen

Dossiers: Corona

3

Gerelateerde artikelen