Aanpak belastingfraude
Na afloop van de Europese top liet premier Rutte weten dat er belangrijke stappen zijn gezet in de aanpak van btw-fraude. De Europese leiders zijn overeengekomen om nog voor de zomer een pakket aan maatregelen tegen btw-fraude goed te keuren. Ook is er een belangrijke stap gezet om te komen tot automatische uitwisseling van gegevens. Een 'doorbraak' is dat zowel Luxemburg als Oostenrijk akkoord zijn met het uitwisselen van bankgegevens. De Europese Commissie heeft mandaat gekregen om onder andere met Zwitserland te onderhandelen over dergelijke gegevensuitwisseling. Verder wil de Europese Raad uitwisseling over meer dan alleen spaartegoeden, zoals bijvoorbeeld over aandelen en verzekeringen. Het is de bedoeling dat daarover nog voor het eind van dit jaar een akkoord wordt bereikt.
Rutte gaf aan dat Nederland een stevige internationale aanpak van belastingfraude en belastingontduiking ondersteunt. "Dit is in het belang van ieder land, iedere burger en iedere ondernemer die braaf zijn belastingen betaalt."
Transparantie
Nederland is volgens Rutte ook voorstander van een zo groot mogelijke transparantie voor wat betreft de verschillende ‘tax-arrangements' in de Europese landen. "Het moet land voor land zichtbaar zijn wat bedrijven betalen aan belastingen in dat specifieke land", aldus Rutte. Tegelijkertijd benadrukt hij dat Nederland voldoet aan alle internationale belastingregels. "Brievenbusconstructies van multinationals gaan we dus niet aanpakken", zo geeft hij aan. Voor aanvang van de EU-top liet hij wel weten dat Nederland positief zal meedenken over nadere afspraken op internationaal, mondiaal en Europees niveau over belastingen. De bereidwilligheid mag er dan zijn, maar dan wel onder voorbehoud van het vetorecht.
Belastingontwijking
Over de aanpak van belastingfraude-en ontduiking lijken de lidstaten het redelijk eens. Concrete maatregelen liggen in het verschiet. Volgens Kavelaars liggen deze ook in de lijn der verwachting en gaat het om relatief makkelijke maatregelen.
Dat is anders als het gaat om belastingontwijking. Harmonisatie op dat vlak zal met name afhangen van de vraag hoeveel Europa op belastingniveau mag gaan bepalen. De Duitse bondskanselier Merkel wil dat bedrijven daar waar ze gevestigd zijn ook hun belasting gaan betalen. De Franse president Hollande vindt het onaanvaardbaar dat bedrijven zich zo kunnen positioneren dat ze op legale wijze geen belasting betalen. Frankrijk wil dan ook op Europees niveau regels harmoniseren en strategieën ontwikkelen om dit te stoppen.
Eenduidige winstgrondslag
Kavelaars verwacht dat er op het vlak van belastingontwijking wel wat gaat gebeuren, maar echte grote maatregelen liggen niet in de lijn der verwachting. "De plannen voor een gemeenschappelijke geconsolideerde heffingsgrondslag voor de vennootschapsbelasting zijn afgelopen week weer boven komen drijven", zo geeft hij aan. "Al drie of vier jaar ligt hier een voorstel voor. De bedoeling is dat dit de verschillen tussen lidstaten wegneemt, belastingstelsels wat meer naar elkaar brengt en de concurrentie tussen lidstaten vermindert." Waarschijnlijk zal hier verder over gesproken worden tijdens de volgende G20-bijeenkomst. Kavelaars noemt het ‘opportunistisch' en geen haalbare kaart gezien de tegenstrijdige belangen van de onderlinge lidstaten. Toch ziet hij wel voordelen.
"Een eenduidige winstgrondslag in alle lidstaten van de Europese landen waarbij bedrijven kunnen kiezen of zij hier wel of niet aan mee willen doen, is een aardige optie. De winst wordt dan bepaald volgens dezelfde regels. Dat zorgt voor administratieve lastenverlichting voor bedrijven en de mogelijkheid om grensoverschrijdend verliezen te compenseren. Het maakt ook de positie van het bedrijfsleven binnen Europa aantrekkelijker en is daarmee een concurrentieverbetering voor Europese bedrijven ten opzichte van bijvoorbeeld Amerika."
Aanscherping substance-eisen
Meer in lijn der verwachting is een aanscherping van de substance-eisen op Europees niveau, ook al is een akkoord tussen de lidstaten op dat vlak klein. Kavelaars twijfelt of de diverse landen in de toekomst bereid zullen zijn tot aanscherping. "Mocht het zover komen, dan is de impact groot, want dat betekent het einde van de ‘echte' brievenbusmaatschappijen binnen de Europese Unie." Kavelaars acht de kans op forse maatregelen op korte termijn niet al te groot, want de belangen van de diverse lidstaten zijn groot. "Veel zal hier afhangen van de maatschappelijke druk."
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht, Internationaal belastingrecht