Van Chili tot het Verenigd Koninkrijk komen linkse partijen, parlementariërs, activisten en academici met voorstellen om miljonairs en miljardairs zwaarder te belasten; niet met een hoger tarief voor de inkomstenbelasting, maar met een extra heffing op het vermogen. Dat meldt het FD.
De rijken werden in 2020 nog rijker. Volgens de krant klinkt daardoor wereldwijd de roep om een vermogensbelasting steeds luider. Voorstander David Gamage, hoogleraar belasting- en gezondheidsrecht aan de Indiana University, zegt dat overal ter wereld het besef doordringt dat rijkdom en inkomensongelijkheid toenemen, én dat onze manier van belastingheffing niet geschikt is om dat probleem aan te pakken.
In het artikel worden voorbeelden uit de Verenigde Staten genoemd van miljonairsbelastingen waarbij een heffing op het vermogen dé methode is omdat een staat bijvoorbeeld geen inkomstenbelasting kent. "De VS zijn belangrijk voor de meningsvorming in de financiële wereld. Amerikaanse initiatieven op dit gebied hebben invloed in het buitenland", zegt de Britse hoogleraar Andy Summers.
Pogingen in Europa om grote vermogens te belasten zijn vaak mislukt. Duitsland en Frankrijk hebben met belasting op rijkdom geëxperimenteerd, maar het idee werd weer losgelaten. Volgens critici is de uitvoering duur, is het moeilijk om vermogens goed te kwantificeren en leidt zo’n heffing tot belastingvlucht of nieuwe manieren van belastingontwijking.
Volgens de voorstanders hadden die Europese pogingen weeffouten die kunnen worden hersteld. Zij wijzen op onderzoek waaruit blijkt dat rijken juist minder genegen zijn het land te verlaten dan anderen, vaak omdat ze er sterke zakelijke en sociale banden hebben die essentieel waren voor hun succes. En als er toch een paar miljardairs hun biezen pakken? Prima, zegt David Gamage in het FD. "Ik zou er niet mee zitten als er paar megamiljonairs en megamiljardairs vertrekken, als ik daarmee bij de rest belastinggeld kan innen."
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht