Blog van Mark van der Geld: Bent u sceptisch over het nut van data analyse en tax technologie? Ik wel! Tot voor kort althans. Waarom ik inmiddels ben bekeerd, wil ik graag met u delen.
"Als mijn fiscalist met iets ingewikkelds komt dat ik zelf niet volledig begrijp, is dat voor mij een reden dat juist niet te willen." "Ik wil in staat zijn zelf op ieder moment helder uit te leggen aan stakeholders hoe onze fiscale positie in elkaar steekt." "Nieuwe producten als ‘data-analytics' en ‘tax technology' maken het zo ingewikkeld dat het voor mij niet meer te volgen is, laat staan uit te leggen. Daar moet ik dus mooi niks van hebben."
 
Zo maar wat quotes uit de praktijk. Quotes die tot voor kort uit mij eigen mond zouden kunnen zijn gerold. Als stereotype jurist heb ik wat minder affiniteit met cijfers, berekeningen en data analyse. Bovendien wil ik graag tot in de puntjes begrijpen waarover ik als fiscalist adviseer. Tel daarbij op dat ik als persoon van nature wat risico avers ben en de ultieme scepticus is geboren!
 
Maar zelfs ik heb mij inmiddels laten verleiden. De vonk is overgesprongen tijdens mijn advisering aan allerlei overheidsondernemingen die recent belastingplichtig zijn geworden voor de vennootschapsbelasting (‘Vpb'). Bij deze overgang naar Vpb-plicht spelen allerhande fiscale vraagstukken. Als ‘nieuwe' onderneming krijg je maar één keer de kans om een goede start te maken. Fiscale kwalificaties en keuzes kunnen daarna niet meer ongedaan worden gemaakt. De financiële gevolgen kunnen bovendien groot zijn. De fiscale keuzes en denkbare standpunten zijn vaak talrijk, hebben allemaal weer hun eigen fiscale impact en beïnvloeden tot overmaat van ramp vaak ook nog elkaar onderling. Flinke keuzestress, dus!
 
Vaak zie ik in zo'n situatie organisaties in de reflex schieten de Vpb met name administratief goed te willen inregelen in een poging alles maar zo simpel en behapbaar mogelijk te houden. Aan meer tactische en strategische overwegingen wordt dan helemaal niet meer toegekomen. En dat is een gemiste kans!
 
Met behulp van data analyse kunnen wij de impact van fiscale keuzes en standpunten weergeven en verschillende scenario's met elkaar vergelijken. De gedetailleerde techniek helpt hier dus juist om ingewikkelde situaties terug te brengen naar de kern en zo een meer tactische en strategische besluitvorming mogelijk te maken. Toegegeven: de techniek zelf doorgrond ik persoonlijk niet. Het heeft me wel even gekost dat los te laten en te leren vertrouwen op de uitkomsten ervan. Wat daarbij heeft geholpen is dat die uitkomsten spectaculair zijn en bovendien heel begrijpelijk.
 
Persoonlijk ben ik gaan inzien dat het niet eng is om data fiscale analyse in te zetten. Sterker nog: het wordt in sommige gevallen juist eng als je dat niet doet! Het is dan immers maar de vraag of wel de juiste en strategische fiscale beslissingen worden genomen.
 
Laat u net als ik verleiden! Ik beloof: u zult er geen spijt van krijgen.
 
Mark van der Geld is sinds 2004 verbonden aan EY als belastingadviseur. Mark is gespecialiseerd in de heffing van vennootschapsbelasting bij overheidsbedrijven en publiceert ook over dit onderwerp.
 
 

Bron: EY

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Vennootschapsbelasting

10

Gerelateerde artikelen