Met de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) veranderen per 1 juli 2015 de regels rondom ontslag. Er zijn over dit nieuwe ontslagrecht verschillende publicaties te downloaden.
Schoonmakers die via het inmiddels failliete onlineplatform Helpling huishoudelijk werk deden, waren feitelijk uitzendkrachten. Dat oordeelt de Hoge Raad in een langlopende zaak over de positie van schoonmakers in de platformeconomie.
Een ruime meerderheid van de zzp’ers staat positief tegenover het initiatiefwetsvoorstel van VVD, D66, CDA en SGP die zzp'ers meer duidelijkheid moet verschaffen.Dat blijkt uit een enquête van online bank Knab onder ruim 7.500 zelfstandig ondernemers.
De partijen VVD, D66, CDA en SGP komen zelf met een wet die zzp'ers meer duidelijkheid moet verschaffen. Hiermee willen ze een einde maken aan de verwarring die is ontstaan over wanneer er sprake is van schijnzelfstandigheid. Sinds dit jaar worden regels daartegen gehandhaafd, met boetes als gevolg. Bedrijven zijn daardoor huiverig om zzp'ers in te huren.
Minister Eddy van Hijum gaat het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (Vbar) aanpassen aan HR-jurisprudentie. De wet die duidelijker moet vastleggen wanneer iemand werkt als zelfstandige of als werknemer kan per 1 januari 2026 ingaan. Dat schrijft minister Van Hijum van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.
Hof Den Haag oordeelt na verwijzing door de Hoge Raad dat het standpunt van de piloten dat zij in Zwitserland ook over het KLM-loon belasting hebben betaald onjuist is. De vorderingen van de piloten worden alsnog afgewezen.
Een deel van de Nederlanders loopt aanzienlijk meer kans op tegenslagen in het leven, zoals werkloosheid of ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB). Uit het onderzoek blijkt dat het in kaart brengen van risico-ongelijkheid kan helpen bij beter beleid rondom bestaanszekerheid.
Uitzendkrachten zouden niet permanent voor hetzelfde bedrijf moeten werken in die constructie. Als zo'n tijdelijk bedoelde uitzendovereenkomst jarenlang wordt ingezet kan dat leiden tot misbruik. Dit heeft een advocaat-generaal vrijdag geadviseerd aan de Hoge Raad.
Het kabinet wil de lasten voor bedrijven fiks verhogen wanneer werknemers na twee jaar ziekte moeten afvloeien. Dat zou Den Haag tot 380 miljoen euro per jaar besparen. Werkgeversorganisaties zijn woedend en eisen dat het plan van tafel gaat. Ook vakbonden zijn kritisch, schrijft het AD.
Zzp'ers treffen vaker clausules aan in hun contracten waarin opdrachtgevers financiële risico's doorschuiven naar de zzp'er zelf. Mogelijke boetes en naheffingen worden doorgeschoven, terwijl dat juridisch gezien niet altijd helemaal mag. Dat meldt de NOS.
Bedrijven verwachten dit jaar minder zzp'ers in te huren. Van de bedrijven die in 2024 gebruikmaakten van de diensten van zelfstandig ondernemers, verwacht ruim 42 procent dat in 2025 minder te doen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête in samenwerking met de Kamer van Koophandel (KvK), EIB, MKB-Nederland en VNO-NCW. Volgens de bedrijven speelt de aangekondigde strengere controle op schijnzelfstandigheid een belangrijke rol om minder zzp'ers in te zetten.