Met de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) veranderen per 1 juli 2015 de regels rondom ontslag. Er zijn over dit nieuwe ontslagrecht verschillende publicaties te downloaden.
Hof ’s-Hertogenbosch oordeelt dat het ‘tenminste’-beding geen vast overeengekomen arbeidsduur tot gevolg heeft. De Hoge Raad verklaart het beroep in cassatie zonder nadere motivering ongegrond (art. 81 lid 1 Wet RO).
Twee wetten waarmee het kabinet het verschil tussen zelfstandigen en mensen in loondienst hoopt te verkleinen, lossen de fundamentele problemen niet op. De plannen schieten tekort. Dat is de kritiek van de Raad van State.
De Franse minister van Economie en Financiën Antoine Armand roept Fransen op meer te gaan werken om de economische groei van het land te stimuleren. Volgens de minister werken de Fransen minder dan hun collega's elders in Europa en dat schaadt de Franse economie.
Met de opheffing van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 hebben veel zelfstandigen vragen. HR-dienstverlener HeadFirst Group ziet regelmatig op social media dat 'professionals en adviseurs' zelfstandigen adviseren om een bv op te richten en zichzelf als directeur-grootaandeelhouder aan te stellen. Dit zou hen beschermen tegen de risico’s van schijnzelfstandigheid. De HR-dienstverlener wijst er echter op dat deze dga-constructie geen oplossing biedt voor schijnzelfstandigheid.
Is een studiekostenbeding in een arbeidscontract met een advocaat-stagiair rechtsgeldig? Het Hof Den Haag heeft hierover prejudiciële vragen gesteld aan de Hoge Raad.
Werkgevers en werknemers zijn nog niet massaal bezig hun contractvormen aan te passen, ondanks de naderende start van de handhaving op schijnzelfstandigheid. Volgens uitzendconcern Randstad komen er wel veel vragen over binnen, maar groeit het aantal zzp-constructies nog steeds en neemt het aantal uitzend- en detacheerconstructies nog niet toe. Dat ziet de beursgenoteerde onderneming wel als meest logische uitweg voor als per 1 januari werken als zelfstandige wordt gecontroleerd.
Advocaat-generaal De Bock heeft advies uitgebracht naar aanleiding van prejudiciële vragen die Hof Amsterdam, V-N 2023/52.4, aan de Hoge Raad heeft gesteld in de Uberzaak over de status van de werkrelatie van de Uber-chauffeurs.
Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de brochure ‘ZZP – ja of nee’ gepubliceerd met een aantal voorbeelden om een idee te geven wanneer sprake is van loondienst of zzp. Het is niet altijd duidelijk of sprake is van loondienst of zzp. Dat kan per situatie verschillen en hangt af van hoe in de praktijk wordt gewerkt. Hierbij zijn meerdere kenmerken van belang.
De tien minuten die een callcentermedewerker voor zijn werktijd aanwezig moest zijn, moet worden gezien als betaalde werktijd. Zo luidt het oordeel van de Hoge Raad. Daarmee blijft een eerdere uitspraak van Hof Den Haag met een gelijke strekking in stand.
De Belastingdienst heeft de ruimte om een waarschuwing te geven als een bedrijf werk laat doen door een zelfstandige dat in loondienst moet worden uitgevoerd. Vanaf 1 januari gaat de fiscus optreden tegen schijnconstructies, maar dat zal niet in alle gevallen direct tot naheffingen leiden, zegde staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit) toe aan de Tweede Kamer. Maar een waarschuwing (officieel een aanwijzing) wordt niet meer de norm, zoals nu nog het geval is.