Een familie uit Curaçao wordt verdacht van het witwassen van 320 miljoen dollar (270 miljoen euro). ,,Zo'n 10 procent van het bruto nationaal product van het eiland ging door de handen van deze familie'', meldde de officier van justitie tijdens een regiezitting in de rechtbank in Zwolle.
De familie nam deel aan een criminele organisatie en zou op grote schaal gebruik hebben gemaakt van 'dollartoerisme' uit Venezuela. Criminele Venezolanen kochten bijvoorbeeld zogenaamd goederen bij een van de bedrijven van de familie, maar in werkelijkheid kochten ze Amerikaanse dollars tegen een commissie. Diezelfde dollars verkochten ze vervolgens met winst weer in Venezuela, waar buitenlandse valuta schaars zijn.
 
Raadslieden van de verdachten Itzhak G. (51), Omer G. (43), Nachman G. (80) en Izchak Z. (44) eisten dinsdag dat onder anderen ex-premier Gerrit Schotte van Curaçao wordt gehoord. Hij kan volgens hun verklaren dat deze werkwijze, ook wel 'swipen' genoemd, legaal was en is op Curaçao.
 
Het OM doopte de zaak Cymbal en ziet de familie als rentmeester voor de criminele wereld van Zuid-Amerika. Een van de klanten en leveranciers van dollars zou Robbie dos Santos zijn. Hij is vorig jaar veroordeeld voor fraude en witwassen van ruim 34 miljoen euro.
 
De advocaten menen dat het OM het recht niet heeft deze verdachten in Nederland te vervolgen, omdat de feiten zijn gepleegd op Curaçao. De verdachten wonen ook niet in Nederland en waren dinsdag afwezig. Maar volgens het OM is Cymbal wel een Nederlandse zaak: het ging om Nederlandse nepbedrijven en bankrekeningen. Het OM eist ook dat de familie 20 miljoen euro aan criminele winst terugbetaalt.
 
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

H&I: Actualiteiten

6

Gerelateerde artikelen