Van alle kleine en middelgrote bedrijven in de eurozone hebben Nederlandse mkb'ers veruit de meeste moeite om aan een financiering te komen. De financieringskloof, het gat tussen de vraag naar bedrijfsfinancieringen en het aanbod van bancair krediet, is nergens zo groot als  in ons land. Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes.

De financieringskloof voor het mkb in de eurozone verminderde van 6% van het bbp in 2015 tot 3% van het bbp in 2018. Daarmee is een gat van €400 miljard overbrugd. Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland: "In Nederland is het gat nog onverminderd groot. Als je kijkt naar de top 3 van landen met de grootste tekorten dan steekt ons land er met kop en schouders bovenuit. Onze onderzoekers becijferden het tekort aan bancair krediet in Nederland op 22% van het bbp, nummer 2 is België met 14% en nummer drie Frankrijk met 9%."

Een aanhoudende bankfinancieringskloof voor mkb-bedrijven kan leiden tot lagere investeringsgroei. De redenen waarom Nederlandse bedrijven zoveel moeilijker aan een financiering kunnen komen zijn divers. Nederlandse bedrijven financieren in vergelijking met bijvoorbeeld Duitsland traditioneel veel van hun activiteiten met vreemd vermogen. Dit levert belastingvoordelen op. Maar banken zijn sinds de financiële crisis veel strenger bij het toekennen van krediet. Dat drijft de spanning tussen vraag en aanbod op.

Bovendien is er niet veel financieringskeus voor bedrijven in Nederland. De kredietvoorziening in Nederland is voor 90% in handen van een paar grootbanken. In de omliggende landen zoals Duitsland is de concurrentie groter en zijn er meer alternatieven voor ondernemers om aan een lening te komen, zo constateren de onderzoekers.

Bron: Euler Hermes

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Financiële administratie, Fiscaal ondernemingsrecht, Ondernemingsrecht

1

Gerelateerde artikelen