Een belastingadviseur diende jarenlang onjuiste aangiften inkomstenbelasting in, waarbij hij kosten in aftrek bracht die zijn klanten niet daadwerkelijk maakten en voerde deze op zonder hen daarover te informeren. De straf is acht maanden onvoorwaardelijk, zo oordeelt Hof Arnhem-Leeuwarden in een strafprocedure.

De Belastingdienst besteedt op zijn Forum Fiscaal Dienstverleners aandacht aan deze zaak. Hieruit blijkt dat de fraude zich toespitst op ten onrechte in aftrek gebrachte giften, zorg- en studiekosten. Meest opvallend in deze zaak is het uitgebreide, voorbereidende werk van de FIOD om tot deze veroordeling te komen.

De FIOD heeft een zogeheten blauwdruk gemaakt van 4.546 aangiften die de belastingadviseur, zijn zoon en medeverdachte in de periode van 1 januari 2011 tot en met 1 december 2015 namens klanten indienden. In een blauwdruk worden kosten per post gebundeld en afgezet tegen landelijke kengetallen.

In deze analyse kwamen de volgende zaken boven water:

  • Scholingskosten zijn door de adviseur 40 keer vaker opgevoerd dan bij het landelijk gemiddelde.
  • Door de hoge gemiddelde leeftijd van de klanten, is het grote aantal aangiften met aftrekbare studiekosten niet verklaarbaar.
  • Het grote aantal zorgkosten is door de hoge gemiddelde leeftijd in enige mate verklaarbaar.
  • Uit de chikwadraattoets bleek met 99,9% zekerheid dat de cijfers waren gemanipuleerd.
  • Bepaalde specifieke bedragen werden in opmerkelijk veel aangiften opgevoerd. De bedragen van € 395 voor afschrijving van een computer en € 110 voor schrijfgerei kwamen vaak voor als aftrekpost.

Dit alles maakte het volgens de FIOD ongeloofwaardig dat de adviseur de aangifte invulde aan de hand van informatie die hij kreeg van zijn klanten. Dit bewijs is ook voor het hof overtuigend en het oordeelt dat de adviseur zich schuldig heeft gemaakt aan langdurige en veelvuldige belastingfraude.

De straf is acht maanden onvoorwaardelijk. Het hof (ECLI:NL:RBOVE:2018:2737) heeft bij het vaststellen van de strafmaat gekeken naar het totaal bedrag wat de Belastingdienst is misgelopen door de fraude. Daarbij is dus ook rekening gehouden met de valse aangiften van andere klanten dan de vijf belastingplichtigen die in de tenlastelegging zijn genoemd.

Bron: Belastingdienst

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Inkomstenbelasting, Strafrecht

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

0

Gerelateerde artikelen