De FIOD heeft in Bergen op Zoom drie verdachten aangehouden in een strafrechtelijk onderzoek onder leiding van het Functioneel Parket naar btw-carrouselfraude en ontduiking van verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken.
Het gaat om twee mannen van 41 en 36 jaar en een 51-jarige vrouw. Ook zijn doorzoekingen gedaan in 2 woningen en 3 bedrijfspanden in Bergen op Zoom en 1 bedrijfspand in de gemeente Halderberge. Gelijktijdig vonden in België ook doorzoekingen plaats in een woning en een bedrijfspand van de vermoedelijke leverancier van de dranken. Met deze fraude is de Nederlandse schatkist ruim € 1 miljoen misgelopen in de periode 2015 en 2016.
 
De FIOD is het onderzoek gestart na een controle van de Belastingdienst en de Douane. Vastgesteld werd dat de vennootschappen A en B frisdranken kochten van leveranciers uit België, Duitsland en Luxemburg. A gaf de verschuldigde omzetbelasting wel aan, maar heeft vermoedelijk de verschuldigde omzetbelasting niet afgedragen. De Belastingdienst en Douane kwamen deze fraude op het spoor doordat over de aangegeven omzet van frisdranken geen aangiften verbruiksbelasting werd ingediend. Bij controle van de leveringen werd vastgesteld dat de goederen volgens de facturen werden doorverkocht aan B, terwijl op de onderzochte vrachtbrieven het adres van A. stond, waar geen opslagcapaciteit aanwezig zou zijn voor de grote hoeveelheden frisdranken.
 
Het vermoeden is dat vennootschap A een ploffer is in een keten waarin B de omzetbelasting als voorbelasting heeft teruggevraagd. Volgens de facturen heeft B de goederen daarna geleverd aan ‘C', bestaande uit voornamelijk buitenlandse afnemers, die kort na levering failliet zijn gegaan of niet meer traceerbaar waren. Ook bleek uit de facturatie dat goederen die bestemd waren voor buitenlandse afnemers ‘C', volgens de vrachtbrief waren geleverd aan Nederlandse afnemers. Vermoedelijk is gebruikgemaakt van valse in- en verkoopfacturen als bewijs voor de zogenaamde verkoop zonder dat leveringen hebben plaatsgevonden om zo ten onrechte voorbelasting te claimen.

Btw-carrouselfraude

Bij btw-carrouselfraude draagt een ondernemer geen btw af aan de Belastingdienst, terwijl hij zijn afnemers die btw wel in rekening brengt. Bij btw-carrouselfraude zijn altijd meer bedrijven betrokken (minstens drie) waarbij minimaal één bedrijf de ontvangen btw niet afdraagt. Btw-carrouselfraude kent vele vormen. Wat altijd hetzelfde is, is dat ergens in de handelsketen tenminste één ondernemer goederen of diensten mét btw verkoopt, maar deze btw niet aan de Belastingdienst afdraagt. De ondernemer houdt de ontvangen btw zelf en benadeelt zo de schatkist.
 

Bron: FIOD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting, Accijns en verbruiksbelastingen

11

Gerelateerde artikelen