Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Financiën maakte onlangs bekend dat er een akkoord is gesloten over de hoogte van de belastingaanslag van het Brabantse zinkbedrijf Nyrstar Budel. Twistappel was de waardering van de naar een Zwitserse dochter verplaatste bedrijfsfuncties.
De juridische strijdbijl is begraven maar het Eindhovens Dagblad en het Financieele Dagblad kennen in deze zaak belang toe aan hoe de fiscus en multinationals de winsttoerekening aan dochterbedrijven zien bij herstructurering.
De zaak verliep als volgt. Nyrstar Budel droeg in 2010 taken over aan een dochterbedrijf in Zwitserland. De toerekening van de winst was volgens het concern 32 miljoen euro. De Belastingdienst was het daar niet mee eens en vond dat het zinkconcern recht had op 188 miljoen euro winst omdat de activiteiten als planning en logistiek zowel in Zwitserland als in Budel werden uitgevoerd. Rechtbank Zeeland-West-Brabant stelde het zinkconcern in het gelijk. De Budelse vestiging zou op het gebied van activiteiten als inkoop van grondstoffen meer een adviserende rol hebben gekregen. Eindbeslissingen zouden in Zwitserland worden genomen.
In het hoger beroep oordeelde Hof Den Bosch anders en sommeerde de partijen om een compromis te bespreken. De belastbare winst van Nyrstar Budel werd uiteindelijk vastgesteld op 122 miljoen euro. Dat is 90 miljoen euro hoger ten opzichte van de eigen belastingaangifte, maar 66 miljoen euro minder dan de fiscus eerder berekende.
Het FD stelt dat het compromis 'grote gevolgen' kan hebben voor de belastingheffing van multinationals. Het vaststellen van verrekenprijzen en het toerekenen van winsten zijn hete hangijzers bij de belastingheffing van multinationals. Uit het voorlopig oordeel tijdens de zitting leidt de krant af dat het hof zich niet goed raad wist met de waardebepaling van de naar Zwitserland overgedragen bedrijfsfuncties. "Waardebepalingen zijn geen exacte wetenschap", concludeert het FD. "In de praktijk is het eerder een spel van loven en bieden tussen de multinational en de belastinginspecteur."
Het Eindhovens Dagblad is wat voorzichtiger en beperkt zich tot de opmerking dat het compromis van belang is voor hoe multinationals omgaan met winsttoerekening aan dochterbedrijven. De staatssecretaris licht zijn standpunt in de zaak toe in het document 'Vpb: overdracht deel onderneming aan Zwitserse gelieerde partij, conversievergoeding en profit split'.
Bron: FD/ED
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Vennootschapsbelasting, Internationaal belastingrecht
Carrousel: Carrousel