Piloten van KLM die in het buitenland wonen, kunnen niet meer gratis van en naar het werk reizen. De regeling voor hun reiskostenvergoeding maakte het makkelijk om in het buitenland te gaan wonen om belastingredenen. In de nieuwe cao wordt, mits piloten akkoord geven, de regeling afgeschaft. Dat betekent concreet dat piloten die in het buitenland wonen een vast bedrag in de maand betalen voor het woon-werkverkeer.
Pilotenbond VNV benadrukt dat er zorgen waren over de regeling, hoewel deze in de luchtvaart gebruikelijk is. Om deze weg te nemen gaan piloten nu betalen voor het woon-werkverkeer. Circa 2,9 procent van het vliegend personeel van KLM woont in het buitenland en maakt gebruik van de gratis regeling. Dan gaat het naast piloten ook om cabinepersoneel. Een deel van hen zou dat doen op aanraden van belastingadviseurs vanwege een gunstiger fiscaal klimaat in het woonland. In een eerder rapport van de staatsagent, die toeziet op het naleven van de afspraken over de staatssteun om door de coronacrisis te komen, kwam naar voren dat KLM tekortschiet in het beperken van belastingontwijking door werknemers.
In de nieuwe afspraken krijgen de vliegers een loonsverhoging van 4 procent. Dat gebeurt in stappen van twee keer 2 procent. De cao heeft, mits piloten akkoord gaan, een looptijd tot en met 1 maart 2023. De loonsverhoging van 4 procent is in lijn met de eerdere afspraken met grondbonden. In de cao is ook een eenmalige uitkering afgesproken voor alle KLM'ers. Die wordt uitgekeerd als de financiën van de maatschappij dat weer toelaten. Ook moet KLM dan geen kredietfaciliteit met overheidsgaranties meer hebben.
De regeling voor gratis woon-werkverkeer stuitte bij de toekenning van staatssteun ruim twee jaar geleden op kritiek van diverse politieke partijen. Die vonden dat KLM zo meewerkte aan belastingvoordeel voor piloten die in het buitenland wonen.
Ook staatsagent Jeroen Kremers, die namens het kabinet toezicht houdt op de wijze waarop KLM met de miljarden aan coronasteun omspringt, sprak bij zijn laatste rapportage in juni nog zijn ongenoegen uit over het voortbestaan van deze afspraak. Volgens hem gaf de onderneming er blijk van 'onvoldoende begrip te hebben van de basisbeginselen van maatschappelijk verantwoord belastingbeleid.'
Bron: ANP/FD