"Een vaak wijzigend systeem aan regelingen in een land vindt een investeerder heel onvoorspelbaar worden. Terwijl het belangrijk is dat je juist stabiliteit biedt, omdat investeringsbeslissingen met een langetermijnhorizon worden genomen." Dat zegt commissaris Jeroen Nijland van de Netherlands Foreign Investment Agency in het FD. Hij neemt na zeven jaar afscheid bij de organisatie die voor Nederland buitenlandse investeerders moet aantrekken.

Hoewel Nederland hoog scoort op de internationale concurrentieranglijstjes ziet Nijland dat vooral fiscale regels en stikstofprobleem een rem zetten op de investeringsbereidheid.

Volgens Nijland laat de onrust zich zien in de vorm van een vaak wijzigend systeem aan regelingen. Zo ging de beloofde verlaging van de vennootschapsbelasting toch niet door. De innovatiebox, expatregelingen en afschrijvingen voor onroerend goed werden versoberd en boven de markt hangt een wetsvoorstel van GroenLinks, dat vertrekkende concerns kan opzadelen met een 'exitboete'.

"De investeerder ziet dat en vergelijkt het met andere landen. Bovendien hebben de Starbucks-belastingzaak van zes jaar geleden en daarna de commotie over dividendbelasting het debat over fiscaliteit verpolitiekt. Dat is niet goed voor ons werk", zegt Nijland. "Ik denk dat het een hoop onrust heeft veroorzaakt op het fiscale deel van ons vestigingsklimaat", zo citeert de krant de scheidende commissaris.

Bron: FD

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Internationaal belastingrecht

  131
Gerelateerde artikelen