"Hoewel in de afgelopen jaren verschillende maatregelen zijn genomen om problemen bij grensoverschrijdende arbeid op te lossen, is harmonisatie van fiscaliteit en sociale zekerheid tussen landen nog steeds een brug te ver." Dat stelt prof. dr. Marjon Weerepas in haar op 21 december jl. gehouden oratie aan de Universiteit Maastricht met de titel ‘Grenswerkers: coördineren, niet omdat het niet kan, maar omdat het moet?’
Wat volgens Weerepas grensoverschrijdend arbeidsverkeer tussen landen ingewikkeld maakt en coördinatieproblemen geeft, zijn de verschillen tussen landen op gebied van sociale wetgeving, verdragsinterpretaties en beroepsbevolking. Denk aan de ten opzichte van het buitenland lange loondoorbetaling in Nederland bij ziekte of het wettelijk pensioenstelsel; in tegenstelling tot Nederland kennen Duitsland en België geen ingezetenenstelsel zoals de Nederlandse AOW. Als het gaat om beroepsbevolking, zijn er in Nederland veel meer deeltijdwerkers dan in Duitsland.
Weerepas gaat zich als bijzonder hoogleraar Fiscale aspecten van grensoverschrijdende arbeid toeleggen op onderzoek naar belasting- en premieheffing in grensoverschrijdende arbeidsvraagstukken. Op de website van de universiteit is een uitgebreid verslag te lezen van haar oratie.
Bron: Universiteit Maastricht
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Internationaal belastingrecht