D66 en SP willen de btw op bloemen verhogen om zo studenten van de 'pechgeneratie' te helpen die geld moesten lenen om te studeren toen er geen basisbeurs was. Hierdoor kan de rente op de studieleningen van deze studenten op 0 procent blijven. Andere partijen willen een versobering van de 30%-regeling om met deze fiscale besparing studenten te helpen.

"Studenten onder het leenstelsel werden slachtoffer van een peperduur politiek experiment. En nu dreigen ze duizenden euro's aan rente extra te moeten terugbetalen", aldus Peter Kwint (SP). "Het lost niet alle uitdagingen in één klap op, maar zo krijgt deze generatie wel meer lucht en zekerheid", zegt Jan Paternotte (D66).

Het plan gaat een half miljard euro kosten. Dat willen beide partijen betalen door de btw op sierteelt van 9 naar 21 procent te verhogen. Dat moet 400 miljoen opbrengen. Verder moeten grootgebruikers van leidingwater belasting gaan betalen. Dat levert 100 miljoen op, volgens de indieners.

Pieter Omtzigt, GroenLinks-PvdA en Volt willen de rente voor de pechgeneratie flink verlagen. Zij willen dat betalen door een voordeel voor buitenlandse werknemers die tijdelijk in Nederland werken, te versoberen. Zij hoeven de eerste vijf jaar geen belasting te betalen over de eerste 30 procent van wat zij verdienen. Dat voordeel willen de partijen afbouwen.

De basisbeurs werd in 2015 vervangen door het leenstelsel. Dat is dit jaar teruggedraaid. Door de lage rente op staatsleningen konden deze leenstelselstudenten lang gratis lenen. Maar door de stijgende rente betalen zij sinds dit jaar circa een half procent. Volgend jaar gaat dat omhoog naar meer dan 2,5 procent.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2023

451

Gerelateerde artikelen