Vorige maand riep ondernemersorganisatie MKB-Nederland het kabinet op om bedrijven de mogelijkheid te geven hun personeel belastingvrij te kunnen compenseren voor de hoge energienota. De Twentse fiscaal jurist Dennis Jongbloed steunt die oproep, zegt hij in dagblad Tubantia.

"Het is heel raar dat de overheid een graantje meepikt van zo’n bonus", vindt Jongbloed. "Als werkgevers bijvoorbeeld een bonus van 2500 euro belastingvrij mogen uitbetalen, zijn ze daartoe veel eerder bereid. Zo kan je mensen die het zwaar hebben ook echt helpen."

De voorzitter van MKB Nederland, Jacco Vonhof, pleitte in juli voor een hoger nettorendement van het brutoloon. "Van elke extra verdiende euro vliegt 70 cent rechtstreeks de staatskas in. Dus als een werkgever bruto iets extra’s wil doen, heeft dat netto nul impact voor de werknemer", somberde Vonhof.

Jongbloed noemt een praktijkvoorbeeld van een ondernemer bij wie het verhogen van de salarissen met 10 procent een stijging van de loonkosten met 500.000 euro per jaar zou betekenen. "En dat is dan niet alleen voor dit jaar, maar ook in de jaren erop. Een verhoging van 5 procent in combinatie met een eenmalige bonus is dan aantrekkelijker. Maar over zo’n bonus moet nu belasting worden betaald. En dat heeft een averechts effect", zegt de fiscalist.

Volgens Jongbloed kunnen werkgevers hun ogen niet sluiten voor de hoge inflatie, en doen ze dat ook niet. De fiscalist spreekt in de krant zijn hoop uit dat bedrijven vooral maatwerk hanteren. Bijvoorbeeld door mensen die minder verdienen een hogere bonus te geven dan die collega met een hoger salaris. Of door het percentage van de werkkostenregeling te verhogen, zoals ook in coronatijd gebeurde.

Bron: Tubantia

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Employee benefits, Loonbelasting

65

Gerelateerde artikelen