De afgelopen dagen hebben landelijke media gepubliceerd over diverse bedrijven voor wie faillissement is aangevraagd. De Belastingdienst loopt als preferente schuldeiser altijd in het oog. RTL Nieuws, De Stentor en Tubantia schrijven erover.

De curator bepaalt een rangorde van schuldeisers tijdens een faillissement. Hoe hoger in de rangorde, hoe groter de kans dat een schuldeiser wordt betaald. Als eerste worden de zogenaamde boedelvorderingen betaald, zoals het salaris van de curator. Daarna zijn de preferente schuldeisers aan de beurt. De fiscus concurreert in deze categorie met het UWV (loonvorderingen) en de werknemers (loon). De onderlinge rangorde hangt af van het soort schuld en hoe en wanneer deze is ontstaan. De wettelijke regels staan beschreven in de faillissementswet.

Score

Bij elk faillissement is er wel iets bijzonders aan de hand. In een mail aan werknemers van de failliette modeketen Score wordt bijvoorbeeld het aanbod gedaan om nog mee te werken aan de uitverkoop van de voorraad, 'uit blijk van waardering voor jullie harde werk'. Het bedrijf waarschuwt wel dat medewerkers die dat niet willen hun recht op een ww-uitkering kunnen verliezen.

Uit het faillissementsverslag van Score blijkt dat schuldeisers inmiddels 7 miljoen euro aan vorderingen bij de curator hebben ingediend. Met een vordering van bijna 4 miljoen is de Belastingdienst veruit de grootste schuldeiser. Gewone schuldeisers hebben nog 3 miljoen tegoed.

De schuldenlast kan nog verder oplopen. Uitkeringsinstantie UWV, die de tijdelijke doorbetaling van lonen aan het personeel voor haar rekening nam, zal ook nog een vordering bij de curator indienen, zo bericht RTL Nieuws. Gezien de omvang van de belastingschuld, is de kans klein dat andere schuldeisers nog iets van hun geld terugzien.

Smart Chaletbouw

In 2020 werd bouwonderneming Smart Chaletbouw uit Kampen al korte tijd failliet verklaard, een faillissement dat twee weken later door de rechtbank weer werd opgeheven. Ook nu is een definitief faillissement (nog) niet aan de orde maar heeft de fiscus wel de inboedel van de bedrijfsloods in het openbaar geveild. De eigenaar van het bedrijf stelt dat de Belastingdienst niet open stond voor een oplossing. "Er is maar één visie bij de overheid en dat is: incasseren."

De eigenaar wilde een betalingsregeling met de Belastingdienst afspreken, maar zover is het niet gekomen. "De Belastingdienst staat niet open voor enige concessie of betalingsregeling. Er moet geld binnenkomen bij die mensen", zo citeert De Stentor hem.

Logique

Het vorige maand failliet verklaarde koeriersbedrijf Logique uit Holten maakt onder een nieuwe eigenaar een doorstart met de helft van het personeel. Logique, dat bezweek onder een schuldenlast van drie miljoen euro, werd volgens curator Freerk Bleker in feite gefinancierd door de Belastingdienst.

Naast een belastingschuld van 2,4 miljoen was er ook een schuld van 86.000 euro aan (ex)werknemers wegens het betalen van te weinig loon en een schuld van 423.000 euro aan leveranciers. Ook in de holding zat nog een schuld van een ton, zo meldt het dagblad Tubantia.

Het bedrijf betaalde vanaf het vierde kwartaal 2019 geen belasting meer. Dat was mogelijk dankzij de bijzondere uitstelregeling in verband met de coronapandemie. "Logique gebruikte het uitstel van de belasting in feite als groeifinanciering. Dat was onder normale omstandigheden niet mogelijk geweest”, schrijft Bleker in zijn faillissementsverslag.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Invordering, Insolventierecht

426

Gerelateerde artikelen