De Belastingdienst kan op verzoek gegevens delen van Russen die op de sanctielijsten staan. Dat schrijft staatssecretaris Marnix van Rij in een brief aan de Kamer, die had verzocht dit mogelijk te maken. Er mag een uitzondering worden gemaakt op de geheimhoudingsplicht in de belastingwetgeving en autoriteiten die toezicht houden op de sanctiewet kunnen informatie opeisen. De Kamer werd ook geïnformeerd over de bijna 516 miljoen euro aan Russische tegoeden en contracten die is bevroren.
De Kamer had het kabinet vorige week gevraagd te regelen dat de fiscus gegevens kan delen met alle toezichthouders. De advocaat van de staat zegt dat de sanctieregels "als grondslag mogelijk niet duidelijk genoeg" zijn om gegevens te mogen uitwisselen, wat eigenlijk in strijd is met de privacywet. De uitzondering op de fiscale geheimhoudingsplicht is volgens deze Landsadvocaat mogelijk "een juridisch voldoende robuuste oplossing" totdat hierover meer duidelijkheid is, dus intussen kan de fiscus desgevraagd gegevens delen.
"De Landsadvocaat adviseert om op korte termijn de wettelijke grondslag te verduidelijken." Het kabinet werkt daar nu aan en heeft de Autoriteit Persoonsgegevens om spoedadvies gevraagd. Intussen zoekt de Belastingdienst uit welke rulings er bestaan met personen die op de sanctielijst van de EU staan. Er wordt gekeken naar alle verzoeken tot belastingafspraken die vanaf 1 juli 2017 zijn gedaan. "Hier is de Belastingdienst op dit moment al handmatig mee bezig en dit wordt binnen enkele weken geheel afgerond", zo schrijft Van Rij.
Ruim half miljard 'bevroren'
Donderdagavond ging er ook een brief naar de Tweede Kamer met de informatie dat er in Nederland bijna 516 miljoen euro aan Russische tegoeden en contracten is bevroren. De meeste meldingen kwamen bij banken en trustkantoren vandaan. Ook zijn er transacties tegengehouden van bij elkaar bijna 155 miljoen euro.
Het is de bedoeling dat straks ook in het Kadaster (het openbare register van vastgoed) een aantekening kan komen bij gebouwen die in bezit zijn van gesanctioneerde personen. Hiervoor is nog wel een regeling nodig, die vrijdag "in het kabinet besloten en volgende week vastgesteld" wordt. De Kamer baalt dat er op het gebied van onroerend goed nog relatief weinig is gebeurd om de sancties uit te voeren.
In de haven van Rotterdam zijn de afgelopen weken al bijna 13.000 containers met bestemming Rusland of Belarus beoordeeld. Ook zijn 32.000 aangiften van vrachtzendingen vanuit die beide landen gecontroleerd. Uiteindelijk is bij 46 vrachtzendingen een verdenking dat sanctiemaatregelen zijn overtreden.
Er zijn vijf superjachten in aanbouw voor Russische afnemers. Aangezien ze nog niet kunnen worden afgeleverd is er geen grond om ze in beslag te nemen, aldus het kabinet. In de havens van ons land liggen geen jachten van Russen die op de sancistielijst staan.
Ook staan er geen vliegtuigen van Russische oligarchen in Nederland. Wel staat er één vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Aeroflot vast op de luchthaven Schiphol. Het toestel krijgt geen toestemming van het ministerie van Infrastructuur om naar Rusland te vertrekken.
Bron: Ministerie van Financiën
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen