De Belastingdienst overweegt een informatieverzoek te doen aan verzekeraars om niet-aangegeven inkomen op te sporen dat wordt vergoedt bij letselschadezaken. Dat meldt het FD. Verzekeraars moeten sinds een arrest van de Hoge Raad uit april misgelopen zwart inkomen bij letselschade vergoeden.
De vraag of bij het berekenen van schadevergoeding in letselschadezaken ook zwarte inkomsten mogen worden meegenomen is door de Hoge Raad (ECLI:NL:HR:2024:568) definitief beantwoord: de rechter moest vaststellen, en eventueel schatten, welk netto-inkomen zou zijn verkregen als er belasting en premies waren ingehouden.
De dienst kan nu aan de hand van de gegevens van de verzekeraars navorderingen en boetes opleggen voor het niet-aangegeven inkomen. Als de verzekeraars gegevens gaan delen, worden daar om privacyredenen eerst procedureafspraken over gemaakt, aldus de fiscus.
Privacy- en verschoningsrecht maken de uitvraag aan verzekeraars echter discutabel, zegt fiscaal advocaat Anke Feenstra tegen de krant. Een advocaat die in onderhandelingen met een verzekeraar stukken deelt, kan zich volgens de Hoge Raad nog steeds op het verschoningsrecht beroepen bij een informatieverzoek van derden. Dat maakt een eventueel informatieverzoek van de fiscus aan de verzekeraars discutabel, vindt Feenstra.
Bron: FD
Informatiesoort: Nieuws