De Belastingdienst zegt wel degelijk aan de slag te zijn gegaan met de waarschuwingen van klokkenluider Pierre Niessen dat de dienst zich niet aan de wet hield. De klokkenluider zegt dat hij jarenlang tot op het allerhoogste niveau op dovemansoren is gestuit. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelt als eerste reactie dat de problemen bij de fiscus mogelijk "veel breder en structureler" zijn dan eerst gedacht
Trouw en RTL Nieuws meldden eerder op de dag dat de Belastingdienst jarenlang interne meldingen door Niessen van misstanden bij de behandeling van burgers heeft genegeerd. Niessen heeft nu een brandbrief en een dossier met daarin vooral e-mailverkeer tussen hem, collega’s en de hoogste bazen bij de Belastingdienst overgedragen aan de Tweede Kamer.
Niessen, na een lange loopbaan bij de fiscus inmiddels met pensioen, heeft de Tweede Kamer geschreven dat hij jaren geleden al alarm sloeg over een te harde aanpak van ontvangers van toeslagen en dat tienduizenden uitstellen van betalingen zonder schriftelijke instructie zijn opgeheven. Uit de stukken zou blijken dat de Belastingdienst bij zeker 40.000 mensen ten onrechte geld terugvroeg, hoewel zij volgens de wet recht hadden op uitstel van betaling omdat bijvoorbeeld hun bezwaar nooit behandeld werd. De dienst overtrad daarbij de wet, stelt hij. Niessen vond naar eigen zeggen nergens gehoor, ook niet toen hij zich uiteindelijk tot de top van de Belastingdienst richtte.
De Belastingdienst bevestigt dat meerdere malen met Niessen is gesproken. Ook door de directeur die verantwoordelijk was voor de toeslagen. De "signalen zijn gedeeld" met de verantwoordelijke afdelingen. De dienst verwijst verder naar het rapport van de commissie die zich over de misstanden heeft gebogen, dat later deze week wordt verwacht.
Omtzigt: breder onderzoek naar fouten bij fiscus
De problemen bij de fiscus zijn mogelijk "veel breder en structureler" dan eerst gedacht. Daarom moet er onderzoek komen van de vele bezwaren die volgens de klokkenluider aan de kant zijn geschoven door ambtenaren bij de Belastingdienst, vindt regeringspartij CDA als reactie op de stukken van Niessen.
"Ik wil dat de regering tot de bodem uitzoekt wat hier is gebeurd en wie welke signalen had", zegt CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Hij wil daarom een zogenoemd feitenrelaas, een tijdlijn die de gebeurtenissen reconstrueert, over het beeld dat Niessen schetst. Maar ook zwaardere middelen, zoals het horen van betrokkenen onder ede, wil Omtzigt niet uitsluiten.
Donderdag komt een speciale commissie met aanbevelingen over wat te doen met gedupeerden in de kinderopvangtoeslagzaak die de politiek al tijden bezighoudt. De Belastingdienst zette van een groot aantal ouders de kinderopvangtoeslag onterecht stop, en ging soms tot het uiterste om uitgekeerde toeslagen terug te vorderen.
"We dachten dat dit een zaak was die betrekking had op een klein onderdeel van de Belastingdienst", zegt Omtzigt over de affaire. Daarbij is het nog onbekend in hoeverre de top van de fiscus hiervan afwist. "Als dit op nog meer plekken heeft plaatsgevonden, is er iets grondiger mis." Het raakt volgens Omtzigt de "kern van onze rechtstaat. We hebben het over het langdurig en massaal niet aan de wet houden door de Belastingdienst", aldus de politicus. "En dat is zeer ernstig."
Bron: Redactie TaxLive