De Belastingdienst krijgt geen gegevens meer uit de ANPR-snelwegcamera's die kentekens van auto's registreren. Op verzoek van de fiscus is de stekker er door de politie voorlopig uitgetrokken. Een woordvoerster van de Belastingdienst heeft dat bevestigd na vragen van het ANP.
De Hoge Raad bepaalde in februari dat de Belastingdienst het recht niet heeft om de foto's te gebruiken voor het aantonen van privégebruik van auto's van de zaak. Volgens de rechters was sprake van een inbreuk op het privéleven, zonder voldoende wettelijk basis. De gegevens werden systematisch verzameld en jarenlang bewaard. De Belastingdienst beraadt zich nog op een oplossing.
De fiscus sloeg kentekengegevens op die volgens de dienst 'fiscaal relevant' waren. Het ging daarbij niet alleen om privégebruik van zakelijke auto's, maar bijvoorbeeld ook om controles voor de motorrijtuigenbelasting. Daarbij valt te denken aan auto's waarvan het kenteken is geschorst, maar die stiekem nog steeds rondrijden.
De ANPR-camera's (Automatic Number Plate Recognition) registreren per maand miljoenen kentekens. De politie gebruikt de informatie onder meer voor de opsporing van gezochte personen. Omdat de wet niet toelaat dat politiegegevens worden verstrekt aan de fiscus werd een constructie bedacht.
Daarbij werd via een overeenkomst tussen de politie en de Belastingdienst ‘medegebruik' mogelijk gemaakt. In de praktijk betekende dit dat er vanuit de camera's een draadje rechtstreeks naar de politie ging en een draadje direct naar de Belastingdienst. Op die manier verstrekte de politie formeel geen gegevens aan de fiscus.
Bron: ANP
0