In 2020 behandelde de Belastingdienst 2.600 signalen en voerde 1.000 correcties door van vermogen dat mensen voor de Belastingdienst verborgen hield. De directe opbrengst bedroeg € 190 miljoen aan belastingcorrecties, rente en boetes. Dat meldt de Belastingdienst.
De fiscus deed dat onder de paraplu van het Programma 'verhuld vermogen', waarmee de fiscus probeert zoveel mogelijk verborgen geld in beeld te krijgen. Om hierachter te komen wisselt de Nederlandse Belastingdienst informatie uit met belastingdiensten van meer dan 100 landen.
Andere bronnen zijn Nederlandse betalingsverwerkers die transacties via buitenlandse betaalkaarten signaleren, en 'payment service providers'. Dit zijn instellingen die, anders dan reguliere banken, geldstromen faciliteren, bijvoorbeeld online gokgelden.
Daarnaast checkt de dienst een 'Stichting' of 'Foundation', waar 'stichtingkapitaal' soms feitelijk particulier geld is waarover belasting verschuldigd is. Ook tegenstrijdige informatie over woon- of vestigingsplaats kan leiden tot onthulling van verborgen vermogen. Denk aan een bedrijf dat zijn 'zetel' vanwege belastingvoordelen verplaatst naar Malta, maar in werkelijkheid vanuit Nederland wordt geleid. In dat geval is in Nederland belasting verschuldigd.
Halverwege vorig jaar is de Belastingdienst ook het Programma zeer vermogende personen gestart dat zich richt op de 1.500 rijkste families in Nederland. Ervaring wijst uit dat rijke families soms belastingadviseurs hebben die “scherp aan de wind zeilen” en alles uit de kast trekken om zo min mogelijk belasting te betalen. De dienst vindt daarom dat deze groep speciale, preventieve aandacht verdient zodat ook rijke families op een correcte manier aan hun fiscale verplichtingen voldoen.
lees ook het thema De inkeerregeling.
Bron: Belastingdienst
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Invordering, Strafrecht