De erfgenamen van een vermeende zwartspaarder hoeven de aanslagen die de Belastingdienst hen oplegde, niet te betalen. Het gerechtshof in Den Bosch vindt dat het bewijsmateriaal dat de fiscus in deze procedure aanvoerde, niet mag worden gebruikt. Het hof vernietigt de opgelegde naheffingen.
De Belastingdienst had van een anonieme tipgever informatie gekocht, zoals namen en rekeningnummers van Nederlanders die mogelijk heimelijk tegoeden hadden bij banken in Luxemburg. Het hof in Den Bosch gaat ervan uit dat de tipgever de gegevens in handen kreeg door strafbare feiten te plegen. Op zichzelf is het niet verboden om te betalen voor bewijs dat afkomstig is uit een misdrijf, stelt het hof. De Belastingdienst had immers geen andere mogelijkheid.
 
Tegelijk moet de overheid hiermee voorzichtig zijn en moeten belangen goed worden afgewogen. Volgens het hof had de Belastingdienst de rechter meer inzicht moeten geven in die belangen.
 
Volgens het hof heeft de fiscus onder meer verzuimd onderzoek te doen naar de manier waarop de tipgever het bewijsmateriaal heeft vergaard. Evenmin is gekeken naar diens eventuele strafrechtelijke verleden. Daarnaast wilde de Belastingdienst niet vertellen wat en hoe er aan de tipgever is betaald. In een eerder vonnis stelde de rechter dat de belastinginspecteur hiertoe wel verplicht was, maar die weigerde dat.
 

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Bronbelasting, Inkomstenbelasting

2

Gerelateerde artikelen