Werkgevers krijgen met de eenmalige heffing te maken als het loon van hun werknemer vorig jaar meer bedroeg dan € 150.000. Over dit meerdere zijn zij op 31 maart 2013 16% werkgeversheffing verschuldigd. Het gaat dan om het loon uit tegenwoordige dienstbetrekking inclusief alle structurele en incidentele beloningen en dus ook inclusief de bijtelling auto van de zaak.
Mogelijk in strijd met Europees recht
De vraag is echter of de werkgeversheffing over hoge lonen wel rechtmatig is. Volgens KPMG Meijburg & Co is deze crisisheffing mogelijk in strijd met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). KPMG baseert zich op een vorige week gepubliceerde uitspraak van Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden (LJN: BZ1428) over de excessieve vertrekvergoeding in de loonbelasting. Volgens het Gerechtshof is deze wettelijke regeling (deels) in strijd met artikel I Eerste Protocol EVRM vanwege de (materieel) terugwerkende kracht waarvoor door de wetgever destijds onvoldoende argumenten zijn gegeven.
Deze uitspraak roept de vraag op of ook de eenmalige werkgeversheffing over hoge lonen in strijd is met het EVRM want ook hier is sprake van terugwerkende kracht. De maatregel komt namelijk voort uit het Kunduz-akkoord van april 2012, maar is van toepassing op het loon van heel vorig jaar, dus ook het loon dat is genoten in de eerste maanden tot aan de publicatie van het akkoord. Werkgevers waren in die maanden nog niet op de hoogte van de maatregel.
Volgens Robert van der Jagt van KPMG keren werkgevers eventuele bonussen vaak aan het begin van het jaar uit. 'Die bonussen zouden moeten worden uitgezonderd van de grondslag waarover wordt geheven', aldus Van der Jagt.
Massaal bezwaar te verwachten
Volgens het Financieele Dagblad zullen niet alleen de vier grote advieskantoren (KPMG Meijburg & Co, Ernst & Young, PwC en Deloitte) hun klanten adviseren om bij de Belastingdienst bezwaar aan te tekenen tegen de eenmalige werkgeversheffing hoge lonen. Ook diverse andere kantoren zullen dit voorbeeld volgen, aldus de krant.
Inmiddels meldt ook Bureau Vaktechniek van het RB aan haar leden dat de crisisheffing van 16% wellicht onrechtmatig is en laat SRA weten een modelbezwaarschrift op te stellen voor haar leden.
Het ministerie van Financiën is van mening dat er geen sprake is van strijdigheid met het EVRM. Dat heeft een woordvoerder van het Ministerie aan het Financieele Dagblad gemeld. 'Eventuele bezwaar-en beroepsprocedures zien wij met vertrouwen tegemoet,' aldus de woordvoerder.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Loonbelasting