De FIOD heeft via een zogenoemd 'knock & talk-gesprek' een 31-jarige man uit Veenendaal aangesproken op de frauduleuze diensten van zijn website om te voorkomen dat strafbare feiten zouden worden gepleegd. De website is kort na livegang door ingrijpen van de FIOD, Belastingdienst en het OM offline gehaald.
De Veenendaler bood op internet een dienst aan waarmee werknemers via een voorgewende aankoop van een fiets een onbelaste vergoeding konden ontvangen. Dit hield in dat op papier een fiets werd gekocht die direct werd teruggeleverd. Van feitelijke (terug)levering van de fiets was geen sprake.
Werkgevers kunnen onbelaste vergoedingen aan werknemers verstrekken op grond van de zogenaamde werkkostenregeling (WKR). Een fiets kan onder voorwaarden onbelast vergoed worden. Doorgaans dient de werknemer ten behoeve van de regeling de aankoopfactuur van de desbetreffende fiets te overleggen aan de werkgever.
Op de website werd uitgelegd hoe met het product een belastingvoordeel behaald kon worden. Voor de papieren aankoop en teruglevering van de fiets ontving de werknemer een factuur en een creditfactuur. Met de factuur kon de werknemer dan de onbelaste vergoeding claimen bij de werkgever. Via zijn website zou de man betaald worden voor dit product.
Volgens de FIOD kan de handelwijze van de man leiden tot strafbare feiten, onder andere valsheid in geschrifte en/of oplichting. Mensen die gebruik maken van deze constructie, kunnen zich schuldig maken aan strafbare feiten.
Bron: FIOD
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Loonbelasting, Strafrecht