De democratische legitimatie en de rechtsstatelijkheid van regels komen door het toenemende gebruik van zogenoemde goedkeurende beleidsbesluiten onder druk te staan. Dat constateert de Raad van State in een advies aan de regering over het belastingpak­ket 2022. Dergelijke besluiten moeten in de fiscaliteit daarom terughoudend worden gebruikt. Bovendien zou de regering voorwaarden moeten opstellen waaraan de inzet van beleidsbesluiten moet voldoen.

Beleidsbesluiten komen tot stand en worden in de praktijk al toegepast zonder de gebruikelijke democratische waarborgen, via het parlement,  en ook zonder transparante inbreng van uitvoeringsorganisaties, (praktijk)deskundigen en adviseurs. Bij het uiteindelijke wetgevingsproces om het goedkeurende beleid in wetten vast te leggen, de zogenoemde codificatie, is er weinig tot geen ruimte voor reflectie of verbetering en weging van verschillende betrokken belangen, zo luidt de kritiek van de Raad van State.

In het belastingpakket 2022 zijn maar liefst acht van dergelijke codificaties opgenomen. Het adviesorgaan vindt dat snelheid om regelgeving tot stand te brengen geen doorslaggevend argument mag zijn voor de inzet van beleidsbesluiten. Er zijn immers voldoende mogelijkheden om volgens wettelijke procedures wetgeving zeer snel tot stand te brengen.

Bij de inhoudelijke maatregelen staat de Raad van State onder meer stil bij de toenemende complexiteit van de eigenwoningregeling. Door de voorgestelde aanpassingen van die regeling uit OFM 2022 wordt het steeds minder 'doenlijk' voor de burger om de regeling nog te snappen. Uit het advies van het adviesorgaan: "De eigenwoningregeling is dermate gecompliceerd geworden dat in veel voorkomende, niet uitzonderlijke situaties (bijvoorbeeld verhuizing, verblijf in het buitenland of verbreking van relaties) de hulp van een deskundige niet kan worden gemist om de juiste gevolgen voor de eigenwoningregeling vast te stellen. Dit is een ongewenste situatie met betrekking tot deze voor veel belastingplichtigen zeer belangrijke regeling."

De Raad van State heeft tal van onderdelen van het belastingpakket onder een vergrootglas gehouden. Van alle adviezen is een samenvatting gepubliceerd op de website van het adviesorgaan. Ook het FD heeft aandacht besteed aan de kritiek van de Raad van State in het artikel Belastingplan 2022 maakt stelsel weer iets complexer.

Bron: Raad van State

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Prinsjesdag 2021

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

19

Gerelateerde artikelen