Van de duizenden gezinnen die door een overheidsfout in armoede leven, vaak al jarenlang, wordt het merendeel waarschijnlijk pas in de loop van 2024 opgespoord en gecompenseerd. Dat zeggen betrokkenen tegen NRC.

Deze mensen moeten toeslagen terugbetalen waar zij recht op hebben, doordat verschillende inkomensregelingen elkaar onbedoeld in de weg zitten. Hun inkomen zakt daardoor onder het bestaansminimum. Ze lopen veelal honderden euro's per jaar mis, met armoede en een groot risico op schulden tot gevolg.

Het ministerie van Sociale Zaken kent dit probleem al sinds 2017, maar pas in maart dit jaar, na een artikel in NRC en Kamervragen, maakte het kabinet bekend een oplossing te zoeken. De structurele, landelijke oplossing is er niet voor 2028, bleek op Prinsjesdag. Tot die tijd moeten gemeenten gedupeerden zoeken en compenseren.

Nu blijkt dat de meeste gemeenten daar nog niet aan begonnen zijn. "Ik weet dat een relatief klein aantal gemeenten hiermee bezig is", zegt Peter Heijkoop (CDA), armoedewethouder in Dordrecht en bestuurder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.

Bron: NRC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

217

Gerelateerde artikelen