Vanaf augustus werkt de overheid naar verwachting vrijwel alleen nog aan de compensatie van gedupeerden van de toeslagenaffaire die voorrang krijgen van de rechter, meldt de Volkskrant. Dit komt doordat steeds meer toeslagenouders de rechter inschakelen, omdat zij het beu zijn jarenlang op die integrale beoordeling van hun zaak te moeten wachten.
De rechter geeft hun in de regel gelijk vanwege de overschrijding van de wettelijke termijn van een jaar. Met de stijging van het aantal beroepen wegens ‘niet tijdig beslissen’, van 88 in maart tot 280 in mei, verwacht staatssecretaris Aukje de Vries dat in augustus het omslagpunt wordt bereikt: dan is alle capaciteit voor integrale beoordelingen van het Uitvoeringsorgaan Herstel Toeslagen (UHT) nodig voor toeslagenouders met voorrang door een rechterlijke uitspraak.
Dit betekent dat ouders die niet naar de rechter stappen nog langer moeten wachten. Wie zich eind 2021 of in 2022 heeft aangemeld als gedupeerde, is volgens de jongste planning pas in 2025 of 2026 aan de beurt voor een zogeheten integrale beoordeling. De wachttijden zouden voor vroege indieners nóg langer kunnen worden als de rechter steeds meer de volgorde van behandeling bepaalt.
Bron: De Volkskrant
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Belastingrecht algemeen, Toeslagen en zorgverzekeringswet