Huurders die beschermd of begeleid wonen ('proefwonen') kunnen vanwege het huurcontract dat zij hebben niet altijd huurtoeslag krijgen. Daar heeft SP-Kamerlid Beckerman vragen over gesteld.

De contracten die deze huurders krijgen kunnen door de Belastingdienst namelijk gezien worden als 'naar aard van korte duur'. En bij dat type contracten is huurtoeslag niet mogelijk. 

Tot drie jaar geleden wees de Belastingdienst veel aanvragen van begeleid wonende huurders af omdat hun contract ‘naar aard van korte duur’ zou zijn. Dat veranderde na een rechterlijke uitspraak in december 2015. Een instelling voor maatschappelijke opvang was naar de rechter gestapt, en in hoger beroep naar de Raad van State. Die oordeelde dat de overeenkomst tussen deze instelling en de bewoner voldeed aan 'de wettelijke kenmerken van een huurovereenkomst'. En dus had de Belastingdienst huurtoeslag moeten toekennen.

Nog steeds niet altijd recht op toeslag

Sindsdien kent de Belastingdienst vaker huurtoeslag toe. Maar dat betekent nog niet dat huurders in beschermde woonvormen nu altijd huurtoeslag kunnen krijgen. Als sprake is van 'proefwonen' vindt de Belastingdienst nog regelmatig dat het huurcontract 'naar aard van korte duur' zou zijn. En dat er daarom geen recht op huurtoeslag bestaat.

Het SP-Kamerlid Beckerman stelde hier Kamervragen over en vroeg minister Ollongren om een uitzondering voor huurders die nog steeds geen huurtoeslag kunnen krijgen vanwege de contractvorm. Maar dat ziet de minister niet zitten. Wat zij wél gaat doen is samen met de sector verkennen of de tijdelijke contracten die sinds 2016 wettelijk mogelijk zijn ook ingezet kunnen worden bij proefwonen. Verder denkt Ollongren aan opname in het Burgerlijk Wetboek van een nieuw 'doelgroepcontract' waarmee huurders gewoon toeslag kunnen krijgen.

Bron: Woonbond

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Toeslagen en zorgverzekeringswet

44

Gerelateerde artikelen