Met het nieuwe pakket aan bezuinigingen hakt het kabinet geen knopen door. Door een aantal 'vrij eenvoudige' maatregelen te nemen, worden keuzes omzeild in heikele dossiers als de woningmarkt en de arbeidsmarkt. Dat zegt Koos Boer, hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Universiteit Leiden.

Het kabinet maakte eind vorige week bekend in 2014 4,3 miljard euro aan extra bezuinigingen door te voeren. Een tweetal fiscale maatregelen brengt 1,6 miljard euro op. Het achterwege laten van de indexatie van belastingschijven en heffingskortingen verhoogt de opbrengsten van de inkomstenbelasting met 1,1 miljard euro. Ten tweede wordt de pseudo eindheffing hoge lonen verlengd, wat 500 miljoen euro extra oplevert. In aanvulling op die fiscale maatregelen bezuinigt de overheid op de lonen van ambtenaren en werknemers in de zorg: een nullijn voor die twee groepen scheelt 2 miljard euro.

Eenmalig

"Het zijn vrij eenvoudige maatregelen die het mogelijk maken de pijndossiers nog even links te laten liggen", zegt Boer. "Men gaat rustig door op de ingeslagen weg, maar daarmee zijn de problemen op de woningmarkt en de arbeidsmarkt niet opgelost." Het is duidelijk dat de nieuw ontstane tekorten gedekt moeten worden, aldus Boer, maar hij had in de voorstellen liever duidelijke politieke keuzes gezien. Over het verlengen van de in 2012 als 'eenmalig' geïntroduceerde crisisheffing zegt hij schertsend: "De term eenmalig bestaat niet in het belastingrecht. Kijk bijvoorbeeld naar de zelfstandigenaftrek, die was ook ooit tijdelijk bedoeld."

Tegenvaller

Stef van Weeghel, hoogleraar International Belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam en partner van PwC, denkt dat de verlengde crisisheffing voor grote bedrijven een flinke tegenvaller is. "Wordt zo'n heffing structureel, dan verliest hij uiteindelijk zijn effect. Maar daar was nu nog geen sprake van, de verlenging komt toch als een nare verrassing." Voor het bevriezen van de belastingschijven kan Van Weeghel meer begrip opbrengen. "Ook al kun je dat beproefde middel kwalificeren als een fiscale sluipmoordenaar: zonder de tarieven te verhogen, nemen toch de belastingopbrengsten toe. Maar het kabinet kan eigenlijk niet anders."

Non-akkoord

Met Boer deelt Van Weeghel de zorgen over met name de woningmarkt. "Wat recentelijk als een akkoord is gepresenteerd, is wat mij betreft vooral een non-akkoord. Daar kunnen we de komende jaren niet mee uit de voeten. Er zitten fiscaal te veel haken en ogen aan en de helderheid die we nodig hebben, ontbreekt geheel. Op dat terrein moet dit kabinet nog grote stappen zetten."

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

0

Gerelateerde artikelen