Een belastingfrauderende directeur-grootaandeelhouder moet de facturen betalen van zijn belastingadviseur. Dat stelt Rechtbank Noord-Nederland. De adviseur was namelijk niet op de hoogte van de fraude-praktijken van de dga en had dat volgens het contract tussen beide partijen ook niet hoeven te ontdekken. De zorgplicht van het advieskantoor is dus niet geschonden.

Dat meldt het nieuwsplatform van de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants.

De zaak verloopt in het kort als volgt. Na een inval van de FIOD moeten de bedrijven van de dga over 2012 tot en met 2014 ruim één miljoen euro aan omzetbelasting nabetalen en bijna 6,5 ton aan ib/pvv. Bovendien wordt de dga ervan verdacht € 9500 aan privé-uitgaven op de zaak te hebben gezet. De FIOD verdenkt het kantoor van medeplichtigheid.

Het kantoor en de dga verbreken vervolgens de zakelijke banden. De dga stelt het kantoor aansprakelijk voor de schade, omdat het kantoor zijn zorgplicht zou hebben geschonden en betaalt de openstaande rekeningen niet. Het kantoor stapt daarom naar de rechter.

Volgens de rechtbank hebben de bedrijven van de dga in strijd met de opdrachtvoorwaarden onvoldoende en onjuiste gegevens verstrekt aan het kantoor. Het kantoor hoefde volgens het contract niet te onderzoeken of er sprake was van fraude. De opdracht was immers niet gericht 'op het ontdekken van fraude of onjuistheden of onwettig handelen'.

Bron: Accountant.nl

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen, Kantoren

Focus: Focus

Carrousel: Carrousel

4

Gerelateerde artikelen