Staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij is tijdens de formatie tweemaal door Geert Wilders benaderd: de eerste keer om informateur te worden, de tweede keer ging het om het premierschap. Dat zegt de 63-jarige bewindsman in Trouw. Hoewel hij in het interview met deze krant de toenadering van de PVV-leider 'zeer eervol" noemt, zag hij er toch vanaf.

Meteen nee zei de CDA'er overigens niet tegen het premierschap, vertelt hij. "Zo'n vraag krijg je niet iedere dag, misschien zelfs maar één keer in je leven. Maar soms komen er vragen op je bord die misschien een beetje onmogelijk zijn."

Hij voelde zich bovendien "ongemakkelijk" om als informateur aan de slag te gaan voor een coalitie waar zijn partij geen onderdeel van uitmaakte, legt hij uit. "Moet ík nu als CDA'er de vorming van een dergelijk kabinet mogelijk maken?", tekent Trouw op.

CDA-partijleider Henri Bontenbal maakte tijdens de formatie duidelijk dat hij niet zag zitten dat CDA'ers een kabinet onder aanvoering van de PVV mogelijk zouden maken. "De CDA'ers in het demissionaire kabinet hebben met elkaar afgesproken dat zij niet als bewindspersoon in het nieuwe kabinet zouden stappen", zegt vicepremier en minister van Sociale Zaken Karien van Gennip. "En zoals je ziet, is dat ook zo gegaan", zegt zij, als reactie op de onthulling van partijgenoot Marnix van Rij dat hij is benaderd.

Een aantal CDA'ers stapte het afgelopen jaar over naar NSC, de nieuwe partij van voormalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt. Binnen de partij werd gevreesd dat er wellicht CDA'ers benaderd zouden worden als er posten te vergeven zouden zijn in een nieuw kabinet waar NSC over onderhandelde met VVD, PVV en BBB. Partijleider Henri Bontenbal liet al weten er niet gelukkig mee te zijn dat CDA'er Richard van Zwol als informateur en later ook formateur betrokken raakte bij de vorming van dat rechtse kabinet. Het CDA sluit samenwerking met de PVV nog altijd uit. Bontenbal riep CDA'ers dan ook op niet in zo'n kabinet te stappen.

Over de ontboezeming van Van Rij wil van Gennip verder weinig kwijt. Het is "zijn goed recht" dat te vertellen, vindt zij. Ook als daarmee eens te meer duidelijk wordt dat aankomend premier Dick Schoof niet bepaald de eerste keus was. Ronald Plasterk bedankte voor de eer en naar nu blijkt dus ook Van Rij. "Nou, het is wat het is", zegt Van Gennip daarover.

Bron: Trouw/ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

426

Gerelateerde artikelen