Twee ondernemende broers in de kunststofrecycling moeten van de Belastingdienst en het OM ontdoken belastingen nabetalen die samen met de boetes oplopen tot ruim 1,1 miljoen euro. Aan de broers zijn eveneens taakstraffen opgelegd van 180 en 140 uur vanwege valsheid in geschrifte.
Naar aanleiding van een door de Belastingdienst ingestelde controle bij een onderneming in de kunststofrecycling met vestigingen in onder meer Lichtenvoorde en Zeewolde is de FIOD in 2021 een strafrechtelijk onderzoek gestart naar belastingfraude en valsheid in geschrifte. Dat onderzoek is dit jaar afgerond.
Daaruit is naar voren gekomen dat een man in de jaren 2014-2020 privé verbouwingskosten aan zijn hippische landgoed als zakelijk heeft laten boeken. Zijn broer heeft tussen 2016 en 2020 eveneens diverse verbouwingen gepleegd aan zijn woning alsmede de aanleg van een zwembad op kosten van de zaak.
Deze belastingfraude en valsheid in geschrifte is door de Belastingdienst en het OM gezamenlijk bestraft.
Onjuiste facturen (onder)aannemers
Een groep van ongeveer tien (onder)aannemers is in deze fraude meegegaan door op verzoek de tenaamstelling of omschrijving van de geleverde diensten op hun facturen te wijzigen. Zodoende hielpen zij verhullen wie daadwerkelijk de klant was en wat de werkelijke aard van de geleverde diensten was. Daarmee hebben zij zich volgens het OM niet alleen schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte in de zin van artikel 225 Wetboek van Strafrecht maar ook overtreding van artikel 68, lid 1 sub g Algemene wet inzake rijksbelastingen.
Aan ieder van hen heeft het OM in de vorm van een strafbeschikking geldboetes opgelegd waarvan de hoogte is afgestemd op het totaal gefactureerde bedrag inclusief omzetbelasting. Slechts één van de bij de onderaannemers betrokken personen heeft verzet ingesteld tegen de aan hem door het OM opgelegde straf, zodat dat deel van het onderzoek wel nog voor de rechter zal gaan komen.
Bron: OM
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Strafrecht