Gemeenten zijn bang voor grote administratieve lasten als ze btw moeten gaan berekenen over de vergoeding die ze krijgen voor het afval dat ze inzamelen bij bedrijven. Er is nu een conflict ontstaan met het kabinet over het berekenen van de btw met terugwerkende kracht.
Het kabinet wil dat gemeenten btw in rekening gaan brengen over de vergoeding die ze aan bedrijven in rekening brengen die verpakte producten op de markt brengen. Dit moet met terugwerkende kracht over de afgelopen vijf jaren gebeuren. Hierdoor ontstaat er een grote administratieve last.
Gemeenten zamelen het verpakkingsafval in dat bedrijven verplicht gescheiden inzamelen. De gemeenten krijgen daar een vergoeding voor. Ze sturen een rekening naar het Afvalfonds, een stichting die namens de verpakkende bedrijven de kosten voor inzameling, sortering en recycling aan gemeenten vergoedt. De gemeenten verrichten bij de afvalscheiding een dienst en moeten volgens de voormalige staatssecretaris van Financiën Snel over de vergoeding die zij hiervoor krijgen btw in rekening brengen.
Het standpunt van Snel heeft de gemeenten verrast. Nu gemeenten de btw met terugwerkende kracht moeten gaan berekenen, moeten de facturen van de afgelopen vijf jaren worden aangepast. Dit is een enorme klus. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten adviseert gemeenten dan ook om nu nog geen btw te gaan berekenen in afwachting van nader overleg met het ministerie van Financiën.
Bron: Redactie TaxLive/NRC
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Omzetbelasting