Op vrijdag 26 januari 2018 vindt voor het derde jaar de uitreiking plaats van de prestigieuze Stevensprijs. Dan is bekend welke jonge fiscale auteur er het best in geslaagd is ingewikkelde fiscale materie op een eenvoudige en begrijpelijke manier te verwoorden. Coen Maas is één van de drie genomineerden. De redactie van TaxLive legt hem drie vragen voor.
Coen Maas (34) is werkzaam op het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad en tevens als universitair docent verbonden aan de afdeling belastingrecht van de Universiteit Leiden. Hij heeft klassieke talen gestudeerd in Leiden en is daarop vervolgens aan dezelfde universiteit gepromoveerd; fiscaal recht studeerde hij in Maastricht. In het academisch jaar 2016/2017 heeft hij in de Verenigde Staten onderzoek gedaan als visiting researcher aan Harvard Law School.
Wat motiveert jou om te publiceren en op welke publicatie ben je het meest trots?
"Publiceren is voor mij een middel om mijn gedachten over het fiscale recht aan te scherpen en te verdiepen. Waar ik in de praktijk vaak bezig ben met gedetailleerde en geïsoleerde rechtsvragen, helpt het schrijven van een annotatie of artikel me om die vragen in een breder wetssystematisch, maatschappelijk of rechtstheoretisch verband te plaatsen. Publiceren is dus zowel een academische uitdaging als een vorm van reflectie op mijn dagelijks werk. In beide aspecten van het schrijven schep ik veel plezier."
"Een recente publicatie waar ik erg tevreden over ben, is mijn bijdrage aan de Van Amersfoort-bundel (
Springende punten). Ik betoog daarin dat de toepassing van fraus legis beter kan worden gekenschetst als een bijstelling van het geldende recht dan als een ingreep in de feiten. Daarnaast doe ik een prikkelende suggestie met betrekking tot de rol die anticiperende rechtsvinding kan spelen bij die bijstelling van het recht."
Hoe kijk je aan tegen je nominatie?
"Uiteraard voel ik me zeer vereerd door de nominatie. Ik ben heel blij met de waardering die daaruit spreekt. Ook de aandacht die zo op mijn publicaties wordt gevestigd is natuurlijk mooi meegenomen. Nu maar afwachten wie op 26 januari met de prijs aan de haal gaat!"
Waarom moet jij winnen?
"Het oordeel over de kwaliteit van mijn werk laat ik graag over aan de jury. Wel kan ik misschien iets zeggen over wat volgens mij karakteristiek is voor mijn publicaties. Ik denk dat die zich onderscheiden door hun focus op betrekkelijk abstracte onderwerpen zoals fiscale rechtsvinding en fraus legis. Ik heb de indruk dat menigeen dit als ingewikkelde fiscale materie ervaart. De aandacht die ik probeer te besteden aan de rechtsstatelijke aspecten van de problematiek past denk ik ook bij een prijs die is vernoemd naar (prof. dr.) Leo Stevens. Het is overigens nog niet zo gemakkelijk dergelijke thema's begrijpelijk te verwoorden, maar ik zet me daarvoor altijd in. Dat heeft misschien ook met mijn voorgeschiedenis te maken. Voordat ik fiscalist werd, heb ik me jarenlang met de klassieke retorica beziggehouden. Helderheid (perspicuitas) is daarin één van de belangrijkste doelen om na te streven: als je je boodschap niet nauwkeurig kunt uitdrukken, zul je je publiek immers niet snel overtuigen."
------------------------------
Stevensprijs
Op vrijdag 26 januari 2018 reikt Wolters Kluwer voor de derde maal in de geschiedenis de Stevensprijs uit. Deze jaarlijks terugkerende prijs is vernoemd naar prof. dr. L.G.M. Stevens en wordt uitgereikt aan de jonge fiscale auteur die er – tussen alle andere werkzaamheden door – in slaagt moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier te beschrijven. Lees ook de antwoorden van de twee andere genomineerden, Tirza Cramwinckel en Mats Cornelisse.
De prijsuitreiking bijwonen?
Bent u benieuwd wie er wint en bent u werkzaam in de fiscaliteit? Kom ook naar de prijsuitreiking op 26 januari! Schrijf u gratis in via deze link.
Bron: Redactie TaxLive
8