Op vrijdag 20 januari aanstaande vindt de uitreiking plaats van de prestigieuze Stevensprijs 2016 aan een jonge fiscale auteur die met eenvoudige en heldere communicatie over moeilijke fiscale materie het verschil weet te maken. Er zijn vier nominaties. De redactie van TaxLive heeft aan iedere genomineerde drie vragen voorgelegd. Ditmaal het woord aan Erik Swaving Dijkstra.
Erik Swaving Dijkstra (27) studeerde fiscaal recht aan de Universiteit van Amsterdam, met een master in internationaal en Europees belastingrecht. Na zijn afstuderen trad hij in dienst bij advocatenkantoor Houthoff Buruma.
Waarom ben je fiscalist?
"Ik wilde sowieso rechten studeren, want ik ben een taalliefhebber en in de rechtswetenschappen draait het toch om taal. Maar ik ben nooit weggelopen voor de cijfers en wat mij betreft is het de combinatie van die twee die fiscaal recht tot zo'n prachtig vak maakt."
Waarom denk je dat je genomineerd bent?
"Eerlijk gezegd kwam de nominatie voor mij als een donderslag bij heldere hemel. Maar ik beschouw haar als een enorme stimulans om door te gaan met mijn manier van schrijven. Fiscale vraagstukken zijn in de kern vaak helder, maar het is wel de kunst er een leesbaar verhaal van te maken. Ik mijd interessantdoenerij en alles wat maar in de buurt komt van archaïsch Nederlands en ik probeer elk overbodig woord te schrappen."
"Ik hou van het schrijven en het is mooi mijn eigen mening te kunnen geven. Daarbij gun ik mezelf de vrijheid mij alleen door mijn eigen interesses te laten leiden. Zo boeit de politieke dimensie van fiscale vraagstukken mij in het bijzonder en vanuit die interesse schreef ik een artikel over de Wet DBA. Ik analyseer daarin hoe de tegenstrijdige standpunten van de regeringspartijen resulteerden in een wettekst die in de praktijk de nodige onzekerheden met zich meebracht. Maar ik kan ook gegrepen worden door technische onderwerpen. Zo heb ik nu net een verhaal afgerond over de implementatie van de cfc-wetgeving."
Waarom moet je winnen?
"Ik denk dat ik in het gezelschap van deze genomineerden de underdog ben. Ik ben meer een man van de praktijk en minder iemand van het academische debat. Dat blijkt ook wel eens in mijn werk: waar vakgenoten er veel plezier in kunnen hebben een zaak zo uit te diepen totdat alle hypothetische problemen aan de orde zijn gekomen, richt ik mijn energie toch veel eerder op het vinden van de praktische oplossing. Die twee invalshoeken hebben alle twee hun waarde. Dus waarom zou je met die praktische insteek niet de Stevensprijs kunnen winnen?"
----------------------------------------------
Stevensprijs
Op vrijdag 20 januari 2017 reikt Wolters Kluwer voor de tweede maal in de geschiedenis de Stevensprijs uit. Deze jaarlijks terugkerende prijs is vernoemd naar prof. dr. L.G.M. Stevens en wordt uitgereikt aan de jonge fiscale auteur die er – tussen alle andere werkzaamheden door – in slaagt moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier te beschrijven. Met een reactieformulier op de Wolters Kluwer site kunnen belangstellenden hun voorkeur aangeven voor één van de genomineerden.
Bron: Redactie TaxLive
15