Op vrijdag 20 januari aanstaande vindt de uitreiking plaats van de prestigieuze Stevensprijs 2016 aan een jonge fiscale auteur die met eenvoudige en heldere communicatie over moeilijke fiscale materie het verschil weet te maken. Er zijn vier nominaties. De redactie van TaxLive heeft aan iedere genomineerde drie vragen voorgelegd. Ditmaal het woord aan Isabella de Groot.

Isabella de Groot (27) studeerde Rechtsgeleerdheid en fiscaal recht (beide bachelor) aan de Universiteit van Amsterdam en daar haalde ze ook haar master internationaal en Europees belastingrecht. Na haar afstuderen verbond ze zich in maart 2012 aan Meijburg. Daarnaast doceerde ze van maart 2012 tot februari 2016 aan de Universiteit van Amsterdam.

Waarom ben je fiscalist?

"Ik ben heel analytisch ingesteld en die eigenschap komt in het fiscaal recht goed van pas. Ik ben erg gericht op de vaktechnische aspecten van het vak. Daarnaast spreekt de combinatie van het taalkundige en het cijfermatige mij erg aan – het is niet alleen alfa of bèta. Alhoewel ik volgens mij wel meer alfa dan bèta ben, vond ik het bijvoorbeeld op de middelbare school al echt leuk wiskundige vraagstukken op te lossen. Die puzzeltjes zie ik ook terug in het fiscale recht. Ik denk ook dat in dit rechtsgebied net wat meer dan in sommige andere rechtsgebieden één waarheid te vinden is, maar uiteraard minder dan in exacte vakken.

Waarom denk je dat je genomineerd bent?

"Ik heb al veel gepubliceerd en ik kan duidelijk schrijven. Na mijn afstuderen overwoog ik bij de UvA aan een proefschrift te beginnen. Dan is het gebruikelijk daaraan voorafgaand een aantal artikelen te publiceren. Dat heb ik gedaan, maar vervolgens kwam het proefschrift er niet meer van. Het publiceren beviel me echter en dat ben ik blijven doen. Inmiddels ben ik ook commentator. Het is ook een middel jezelf te blijven ontwikkelen. Elke keer dat je in een onderwerp duikt met het doel daar een samenhangend verhaal voor een breder publiek over te schrijven, dwing je jezelf verder te gaan dan je voor puur praktische doeleinden zou gaan."

"Misschien dat mijn vaktechnische insteek ook meespeelt. Ik zoom graag in op vaktechnische details, ik ben minder iemand voor het beleidsmatige verhaal, de helikopterview. Dat zijn ook de artikelen van collega's waar ik de meeste waardering voor heb: diep de techniek in."

Waarom moet jij winnen?

"Dat is een lastige, want vorig jaar was ik ook al genomineerd en (lachend, red.) toen hoopte ik ook dat ik zou winnen. Intussen heb ik wel een extra wapenfeit op mijn naam staan: ik heb afgelopen jaar, samen met Bauco Suvaal van Meijburg, een artikel gepubliceerd over het fiscale eenheid-regime, met daarin een wijzigingsvoorstel dat de staatssecretaris heeft overgenomen, nu eerst via de hardheidsclausule en later in een besluit. Maar over het algemeen: helder schrijven, dat is en blijft mijn kracht, complexe onderwerpen eenvoudig over de bühne brengen."

------------------------------

Stevensprijs

Op vrijdag 20 januari 2017 reikt Wolters Kluwer voor de tweede maal in de geschiedenis de Stevensprijs uit. Deze jaarlijks terugkerende prijs is vernoemd naar prof. dr. L.G.M. Stevens en wordt uitgereikt aan de jonge fiscale auteur die er – tussen alle andere werkzaamheden door – in slaagt moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier te beschrijven. Met een reactieformulier op de Wolters Kluwer site kunnen belangstellenden hun voorkeur aangeven voor één van de genomineerden. Lees ook de antwoorden van Erik Swaving Dijkstra, Reinier Kooiman en Tirza Cramwinckel op hun nominatie.

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

63

Gerelateerde artikelen