Op vrijdag 20 januari aanstaande vindt de uitreiking plaats van de prestigieuze Stevensprijs 2016 aan een jonge fiscale auteur die met eenvoudige en heldere communicatie over moeilijke fiscale materie het verschil weet te maken. Er zijn vier nominaties. De redactie van TaxLive heeft aan iedere genomineerde drie vragen voorgelegd. Ditmaal het woord aan Reinier Kooiman.

Reinier Kooiman (26) studeerde belastingrecht aan de Universiteit van Amsterdam. Aan de Universiteit Leiden promoveerde hij vervolgens op een proefschrift over de erfbelasting, in het bijzonder het belastbare feit, resulterend in een 'kant-en-klaar' wetsvoorstel dat de gesignaleerde knelpunten zou verhelpen. Kooiman doceert meerdere fiscale vakken aan de Universiteit van Amsterdam en is verbonden aan het wetenschappelijk bureau van Deloitte.

Waarom ben je fiscalist?

"Het is vooral de combinatie van het talige, het juridische en het economische perspectief dat mij aantrekt. Om fiscale bepalingen te kunnen begrijpen en toepassen heb je economische kennis nodig. Ik zie mijzelf trouwens meer als jurist dan als fiscalist: ik ben vooral geïnteresseerd in hoe recht wordt gedaan, hoe een rechtvaardig belastingstelsel er zou moeten uitzien. Dat boeit mij meer dan de individuele belangen van partijen. Daarin schuilt vaak opportunisme. Kort door de bocht: ik onderzoek liever of een bepaling eerlijk en rechtvaardig is, dan hoe die bepaling in mijn belang is toe te passen. Ik vind het jammer dat de economische invalshoek vaak domineert. Dat geldt ook voor de manier waarop wetgeving tot stand komt: die is toch meestal budgettair gedreven, waarmee je alle ruimte geeft aan de waan van de dag. Terwijl het echt niet om die paar tienden van procent meer of minder gaat. Daar worden mensen ook niet boos over. Maar het belastingrecht wordt wel minder aanvaard als wetten en regels niet eerlijk zijn."

Waarom denk je dat je genomineerd bent?

"Ik neem aan omdat ik veel publiceer. Naast wetenschappelijke artikelen schrijf ik ook geregeld opiniërende stukken. Ik steek mijn mening niet onder stoelen of banken. Je zoekt als wetenschapper ook maatschappelijke relevantie en dan moet je het debat niet schuwen. Het is overigens altijd maar de vraag hoe en in welke mate iets aanslaat. Niet zelden zie je dat bijvoorbeeld een korte column meer reacties oplevert dan een doorwrocht academisch stuk. Zoals recent een stukje dat ik schreef over de crisisheffing. Maar wat anderen doen met jouw werk, daar heb je maar weinig invloed op, geloof ik."

Waarom moet jij winnen?

"Ik vind echt dat ik niet in de positie ben daar iets over te zeggen. Daar is de jury toch voor?"

------------------------------

Stevensprijs

Op vrijdag 20 januari 2017 reikt Wolters Kluwer voor de tweede maal in de geschiedenis de Stevensprijs uit. Deze jaarlijks terugkerende prijs is vernoemd naar prof. dr. L.G.M. Stevens en wordt uitgereikt aan de jonge fiscale auteur die er – tussen alle andere werkzaamheden door – in slaagt moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier te beschrijven. Met een reactieformulier op de Wolters Kluwer site kunnen belangstellenden hun voorkeur aangeven voor één van de genomineerden. Lees ook de antwoorden van Erik Swaving Dijkstra,Isabella de Groot en Tirza Cramwinckelop hun nominatie.
 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

8

Gerelateerde artikelen