Op vrijdag 26 januari 2018 vindt voor het derde jaar de uitreiking plaats van de prestigieuze Stevensprijs. Dan is bekend welke jonge fiscale auteur er het best in geslaagd is ingewikkelde fiscale materie op een eenvoudige en begrijpelijke manier te verwoorden. Tirza Cramwinckel is één van de drie genomineerden. De redactie van TaxLive legt haar drie vragen voor.

Tirza Cramwinckel (29) studeerde Fiscaal recht en Nederlandse taal en cultuur aan de Universiteit Leiden. Zij combineert taal en belastingrecht in haar promotieonderzoek naar de juridische status van begrijpelijke communicatie van de Belastingdienst aan burgers. Daarnaast is zij docent aan de Universiteit Leiden in verschillende fiscale vakken, werkzaam in de fiscale praktijk bij advocatenkantoor Stibbe en publiceert zij regelmatig, onder andere voor FED en TaxVisions.

Wat motiveert jou om te publiceren en op welke publicatie ben je het meest trots?

"Stiekem ben ik een fiscale nerd die gek is op schrijven. Wat mij vanaf dag één van de studie fiscaal recht heeft getrokken is het spanningsveld tussen enerzijds de ‘fiscale wereld' – die van de techniek, de eindeloze details, de paginalange wetsartikelen (denk aan de woordenstroom in artikel 13 en 15 (e.v.) VPB 1969) – en anderzijds de ‘gewone burgerwereld', waarin de voor fiscalisten zo bekende formules als ‘rechtens dan wel in feite direct of indirect' als abracadabra klinken. Je kent alle woorden, maar wat staat er nu? Kan dat niet eenvoudiger? In burgertaal kunnen we bijvoorbeeld zeggen: ‘linksom of rechtsom'. Natuurlijk staat het zo niet in de wet, maar ik vind het een prachtige uitdaging om fiscale ingewikkeldheden terug te brengen tot de kern. Publicaties zijn daarvoor een mooi medium."
 
"Een goede publicatie voldoet naar mijn mening aan drie criteria: de inhoud voegt iets toe aan de fiscale body of knowledge, is praktisch relevant en is goed leesbaar. Dat laatste is van niet te onderschatten waarde, want hoe inhoudelijk doorwrocht een artikel ook is, je leest het alleen uit als de tekst helder is verwoord. Ik heb bijvoorbeeld in WFR 2016/155 gepubliceerd over het zogenaamde 'dispositievereiste'.  Dit criterium houdt in dat een belastingplichtige schade naast de te betalen belasting moet lijden om zijn beroep op het vertrouwensbeginsel te zien slagen. Maar wat is nu 'extra schade'? Al sinds de introductie van dit criterium door de Hoge Raad in 1979, blijkt hierover in de rechtspraak en literatuur onduidelijkheid te bestaan. En dat terwijl het praktisch belang van deze eis groot is: burgers ontlenen massaal verwachtingen aan de communicatie van de Belastingdienst. In deze publicatie heb ik een model ontwikkeld om het dispositievereiste inzichtelijk én toetsbaar te maken. Het is een groot compliment wanneer ik vanuit de praktijk hoor dat men daaraan iets heeft gehad."

Hoe kijk je aan tegen je nominatie?

"Een bijzonder grote eer! De publicaties van Stevens − de naamgever van deze prijs − kenmerken zich door hun toegankelijkheid, hoe ingewikkeld het onderwerp ook is. Van fiscale ethiek tot technische ins en outs van het pensioenrecht. Dat is knap en nastrevenswaardig. Ik ben als wetenschapper, docent en fiscalist in de praktijk intrinsiek gemotiveerd om het fiscale recht op een zo begrijpelijk mogelijke wijze over te brengen. Dat betekent overigens niet in Jip-en-Janneke taal, maar wel op een manier die zo dicht mogelijk aansluit bij de alledaagse realiteit. De fiscaliteit speelt zich immers niet af in een vacuüm. De nominatie is voor mij een aanmoediging om door te gaan met publiceren en te proberen een brug te slaan tussen het technische fiscale walhalla en de gewone wereld."

Waarom moet jij winnen?

"Belangrijk criterium voor  de Stevensprijs is complexe fiscale materie op toegankelijke wijze te kunnen verwoorden. Dat is bij uitstek wat ik vanuit mijn achtergrond als neerlandica en fiscalist probeer te doen. Of dat nu is in een annotatie gericht aan vakgenoten, een blog op LinkedIn, een VTO-filmpje voor TaxVisions, een memo voor een cliënt of als ik de deelnemingsvrijstelling uitleg aan studenten. Begrijpelijke fiscale taal is in feite ook het onderwerp van mijn promotieonderzoek. Bij de vertaalslag van wettekst naar begrijpelijke burgercommunicatie is het balanceren tussen juridische juistheid en begrijpelijkheid. Bij wie ligt het risico als daarin iets misgaat? De Hoge Raad heeft die vraag in zijn arresten uit de jaren 70 en 80 beantwoord, maar ik denk dat het tijd is die jurisprudentie te herijken. Het belastingrecht wordt steeds ingewikkelder, met als gevolg dat begrijpelijke fiscale informatie aan belang toeneemt. Dat moeten wij meewegen in de rechtspraak, juist vanuit een talig perspectief. De mede-genomineerden voor de Stevensprijs zijn hartstikke goed, dus het is een spannende wedstrijd. Ik verheug me erop de uitdaging om de Stevensprijs aan te gaan."
 
------------------------------
 

Stevensprijs

Op vrijdag 26 januari 2018 reikt Wolters Kluwer voor de derde maal in de geschiedenis de Stevensprijs uit. Deze jaarlijks terugkerende prijs is vernoemd naar prof. dr. L.G.M. Stevens en wordt uitgereikt aan de jonge fiscale auteur die er – tussen alle andere werkzaamheden door – in slaagt moeilijke fiscale materie op een eenvoudige en heldere manier te beschrijven. Lees ook de antwoorden van de twee andere genomineerden, Coen Maas en Mats Cornelisse.
 

De prijsuitreiking bijwonen?

Bent u benieuwd wie er wint en bent u werkzaam in de fiscaliteit? Kom ook naar de prijsuitreiking op 26 januari! Schrijf u gratis in via deze link.
 

 

Bron: Redactie TaxLive

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

11

Gerelateerde artikelen