De Europese Commissie had in 2018 gelijk om de Luxemburgse regering te gelasten 120 miljoen euro aan belastingen van het Franse energiebedrijf Engie te vorderen. Volgens het Gerecht van de Europese Unie heeft Luxemburg de multinational circa tien jaar lang illegale belastingvoordelen gegund.

De Luxemburgse fiscus bevoordeelde volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (mededinging) twee dochtermaatschappijen van Engie met belastingafspraken waarmee de belastingdruk op kunstmatige wijze laag gehouden werd. "Met als resultaat dat Engie effectief 0,3 procent vennootschapsbelasting betaalde voor ongeveer een decennium", stelde Vestager in 2018.

Volgens haar kwamen de afspraken erop neer dat Engie over 99 procent van de winsten in Luxemburg geen belasting hoefde te betalen. Vestager droeg de Luxemburgse belastingdienst op 120 miljoen euro te innen.

Luxemburg en Engie stapten vanwege het commissiebesluit naar de Europese rechter. Ze eisten nietigverklaring van het besluit. Ze kunnen tegen de uitspraak in beroep bij het EU-hof.

De Luxemburgse regering zegt in een reactie de uitspraak eerst te zullen bestuderen. Een woordvoerder wijst erop dat de rechters niet "de toewijding van Luxemburg aan transparantie en de bestrijding van belastingontwijking" ter discussie stellen. "Luxemburg heeft de afgelopen jaren talloze hervormingen doorgevoerd in de strijd tegen belastingontwijking en -fraude."

Het Gerecht heeft een uitgebreid persbericht gepubliceerd. De gevoegde zaken hebben de jurisprudentienummers T-516/18 (EC vs Luxemburg) en T-525/18 (EC vs Engie). De bronuitspraak is onder meer in het Frans beschikbaar.

Lees ook de thema's Verrekenprijsregels en Fiscale staatssteun.

Bron: Curia

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Europees belastingrecht

62

Gerelateerde artikelen