In het voorstel dat de Europese Commissie vorige week publiceerde, wordt elke transactie met effecten of derivaten belast als daarbij óf een instelling betrokken is die gevestigd is in een land dat de FTT invoert, óf het een effect betreft dat is uitgegeven in een van die landen. Het gaat momenteel om elf landen die de FTT willen invoeren: Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, België, Oostenrijk, Portugal, Griekenland, Slowakije, Slovenië en Estland. Het tarief is 0,1 % voor effectentransacties en 0,01 % (van de onderliggende waarde) voor derivatentransacties.
Onvermijdelijk
Nederland heeft zich niet bij deze landen aangesloten, met name omdat in het voorstel geen uitzondering wordt gemaakt voor pensioenfondsen. Gaat de Europese Commissie echter verder op het ingeslagen pad, en wordt de FTT per 1 januari 2014 ingevoerd, dan zijn extra kosten voor Nederlandse financiële instellingen toch onvermijdelijk. Bijvoorbeeld: een Nederlandse vermogensbeheerder die een Amerikaans aandeel koopt van een Franse vermogensbeheerder, zal daarover FTT moeten betalen. Of: een Nederlandse bank die een Belgisch aandeel koopt van een Brits pensioenfonds, moet daarover FTT betalen (net als dat Britse pensioenfonds, overigens, ook al doet Groot-Brittannië niet mee).
Schade
Desondanks is de Nederlandse beslissing van belang, vindt Joep Bertrams van Clifford Chance. "Doet Nederland wel mee, dan loopt de schade voor Nederlandse partijen verder op." Helemaal gerustgesteld door de woorden van minister Dijsselbloen is Bertrams overigens niet. "De minister zegt weliswaar dat de vrijwaring van pensioenfondsen een absolute voorwaarde is voor deelname, maar ook dat hij vanuit de Ecofin Raad zich zal blijven inzetten voor een heffing op de financiële sector die voldoet aan de Nederlandse eisen. Het gevaar is dus nog niet geweken."
Pensioendeelnemers
Hoe groot precies de impact zal zijn van een FTT zónder Nederlandse deelname, is nog niet bekend, zo laten diverse organisaties weten. De impactstudie die De Nederlandsche Bank vorig jaar februari publiceerde, ging uit van deelname van alle 27 EU-lidstaten. ING en Aegon zeggen desgevraagd nog te studeren op de gevolgen van het huidige voorstel. APG, de uitvoeringsorganisatie van pensioenfonds ABP, schatte eerder dat een FTT het pensioenfonds enkele miljarden euro per jaar zou kosten. "En dat gaat hoe dan ook ten koste van het rendement van het pensioenfonds en dus van het pensioen van onze deelnemers",aldus woordvoerder Harmen Geers.
Dat punt dat brengt ook Betrams (Clifford Chance) te berde: "Dit type kosten komt uiteindelijk terecht bij de eindgebruiker, zo werkt het in de financiële sector. De afnemer van financiële diensten is straks duurder uit. De onderneming die bijvoorbeeld kasgeld wil stallen of renterisico's wil afdekken, die krijgt te maken met hogere tarieven."
Amerikanen
De komende maanden worden - op basis van het huidige voorstel - de onderhandelingen tussen de Europese lidstaten voortgezet. Er wordt inmiddels ook uit de VS druk uitgeoefend: de American Chamber of Commerce to the European Union heeft laten weten teleurgesteld te zijn over de plannen. Het lijkt uitgesloten te zijn dat de Amerikanen een belasting accepteren op handel in Europese aandelen aan Amerikaanse beurzen. Een dergelijke belasting zou wel een uitvloeisel zijn van het huidige voorstel.
Bron: Redactie TaxLive
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Europees belastingrecht