GroenLinks en PvdA willen miljarden ophalen bij bedrijven die "woekerwinsten" behalen, en bij aandeelhouders. Voor komend jaar moet er een eenmalige belasting komen van 50 procent op overwinsten vanaf 10 miljoen euro, goed voor 4 miljard euro aan extra inkomsten. Een blijvende verhoging van het toptarief in de vennootschapsbelasting, van 25,8 naar 30 procent, moet daarnaast structureel 3,7 miljard euro extra opleveren. Een belasting op aandeleninkopen moet nog eens 400 miljoen euro opbrengen.

De partijen komen met hun voorstel op de dag dat een aantal grote bedrijven in de Tweede Kamer komt uitleggen waarom de lonen minder hard stijgen dan de winsten en de uitkeringen aan aandeelhouders. Onder meer Ahold Delhaize, Heineken en KPN zijn uitgenodigd voor dit rondetafelgesprek, net als werkgeversorganisatie VNO-NCW en de vakbonden FNV en CNV.

De partijen willen het geld gebruiken voor extra verhoging van het minimumloon en de daaraan gekoppelde uitkeringen met 6,5 procent. Op die manier moeten mensen met een laag inkomen gecompenseerd worden voor alle prijsstijgingen sinds januari 2020.

De linkse oppositiepartijen vinden dat het kabinet te weinig doet tegen wat zij "graaiflatie" noemen. Zij wijzen op onderzoek van de Rabobank dat laat zien dat de prijzen die consumenten betalen in de winkel, harder zijn gestegen dan de inkoopprijzen van bedrijven. Daardoor maken sommige bedrijven meer winst. Vaak gebruiken zij die om aandeelhouders te belonen, bijvoorbeeld door eigen aandelen in te kopen.

"Het kabinet beloofde een halvering van armoede, maar wat gebeurt er? Honderdduizenden mensen extra in de armoede, en dat terwijl bedrijven recordwinst na recordwinst boeken", zegt GroenLinks-voorman Jesse Klaver. Volgens PvdA-leider Attje Kuiken is het kabinet bang om bedrijven aan te pakken. "Met dit voorstel verplaatsen we het geld van de aandeelhouder naar de vakkenvuller."

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Vennootschapsbelasting

Carrousel: Carrousel

7

Gerelateerde artikelen