Wie meer dan 15.000 euro doneert aan een goed doel, wordt straks met naam en woonplaats bekendgemaakt. Een rampscenario, aldus de directeuren van Natuurmonumenten, KWF en Amnesty.

Dit staat in een opiniestuk in NRC. De directeuren roepen het kabinet op het conceptwetsvoorstel Transparantie maatschappelijke organisaties in te trekken.

Op 21 december 2018 heeft de Minister van Justitie en Veiligheid een conceptwetsvoorstel op internet gepubliceerd dat maatschappelijke organisaties verplicht donaties van meer dan € 15.000 openbaar te maken. Naast de inzage in donaties van maatschappelijke organisaties wil het kabinet de transparantie bij stichtingen verder vergroten om misbruik van financieel-economische aard tegen te gaan. Tot 22 februari 2019 kan worden gereageerd op het conceptwetsvoorstel.

Het kabinet wil met de maatregelen uit het conceptwetsvoorstel voorkomen dat de financiering van maatschappelijke organisaties gepaard gaat met onwenselijke beïnvloeding en misbruik van de vrijheden die hier in Nederland gelden. Concreet betekent dit dat het kabinet wil voorkomen dat buitenlandse partijen via geldstromen invloed kunnen kopen bij Nederlandse politieke, maatschappelijke en religieuze organisaties. Om hier controle op te kunnen uitoefenen moeten deze geldstromen transparant worden. Het conceptwetsvoorstel is een uitwerking van het regeerakkoord.

Als de plannen doorgaan, is het risico groot dat weldoeners afhaken, aldus de directeuren van de goede doelen. Geven is dan niet langer een privézaak. Voor veel mensen zal dat afschrikwekkend werken, zo schrijft de krant.

 

Bron: Redactie TaxLive / NRC

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Civiel recht algemeen

3

Gerelateerde artikelen