Sinds 11 november 2016 vallen bepaalde tandpasta en zonnebrandmiddelen onder het verlaagde btw-tarief en worden sindsdien als geneesmiddel aangemerkt. De uitspraak van de Hoge Raad heeft echter onbedoelde gevolgen. Een nieuw wetsvoorstel zorgt er mogelijk voor dat deze producten niet meer als geneesmiddel kwalificeren. Wat verandert er? En wat betekent dit?

Inkomstenderving en afbakeningsproblemen

Volgens de staatssecretaris leidt deze uitspraak tot een niet beoogde uitbreiding van het verlaagde btw-tarief, inkomstenderving (voor de staat) en afbakeningsproblemen. Daarom heeft de staatssecretaris op 17 juli een (concept) wetsvoorstel gepubliceerd waarmee de regelgeving wordt gewijzigd. Voor de btw is in dit voorstel sprake van een geneesmiddel als het product conform de Geneesmiddelenwet een (paralel) handelsvergunning heeft of een expliciete vrijstelling hiervan. Het is de bedoeling dat de wijziging op 1 januari 2018 in werking treedt. Belanghebbenden kunnen tot 14 augustus reageren op het wetsvoorstel.

Producten zonder handelsvergunning geen btw geneesmiddel meer

Gaat dit wetsvoorstel ongewijzigd door dan heeft dit tot gevolg dat een hoop producten zonder handelsvergunning en die nu onder het verlaagde btw-tarief vallen, bijvoorbeeld vanwege een geclaimde therapeutische of profylactische werking of met een vergunning als medisch hulpmiddel, niet meer als geneesmiddel kwalificeren. En dus gaat het btw-tarief voor deze producten omhoog van 6 procent naar 21 procent. Voorbeelden zijn middelen tegen hoesten, keelpijn, verkoudheid, anti-roos shampoo etc. En natuurlijk ook de tandpasta en zonnebrandmiddelen.
 
Al met al lijkt het erop dat hier sprake is geweest van Pyrrus overwinning. Een averechts effect is het gevolg voor de nodige huis, tuin en keuken geneesmiddelen. Het voorkomen of bestrijden van de jaarlijkse winterse verkoudheid wordt helaas duurder.
 
 
 
 

Bron: Grant Thornton

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

0

Gerelateerde artikelen