De btw-heffing op telecom-, tv en radio omroep - en elektronische diensten verandert per 1 januari 2015. Momenteel zijn deze diensten voor Nederlandse dienstverleners in Nederland nog met 21% belast. Vanaf 1 januari 2015 zijn deze diensten belast in het land waar de consument woont. Verkoopt u dergelijke diensten aan consumenten in de EU, dan kunt u te maken krijgen met wel 28 verschillende btw-tarieven en 28 btw-registraties. Maak daarom gebruik van het ‘Unie schema' en bespaar zo tijd.

‘Unie schema'

Verkoopt u deze diensten aan consumenten binnen de EU, dan bent u vanaf 2015 btw verschuldigd in het land waar de consument woont. Dit kan leiden tot een veelvoud aan btw-registraties in de verschillende landen. De EU landen hebben echter met elkaar afgesproken dat registratie in al die landen niet nodig is als u kiest voor het ‘Unie schema'. U mag dan al uw omzet aangeven in Nederland (‘one stop registratie').
 
U mag dus wel al uw btw aangeven in Nederland, maar u moet daarbij wel het voor het land geldende btw-tarief berekenen. Op de aangifte moet u per land een specificatie maken. De Nederlandse Belastingdienst zorgt er voor dat uw geld bij de juiste buitenlandse belastingdienst terecht komt. U bent niet verplicht om gebruik te maken van de ‘one stop registratie', echter scheelt het u wel veel tijd en kosten.

Vaste inrichtingen binnen de EU?

Van een vaste inrichting voor de btw is in de regel sprake als de buitenlandse vestiging over voldoende mankracht en uitrusting beschikt, om zelfstandig een onderneming te kunnen uitoefenen. Heeft uw Nederlandse onderneming vestigingen in het buitenland, vanuit waar u deze diensten verkoopt? Dan wordt het iets ingewikkelder. De omzet die u met deze vaste inrichting, bijvoorbeeld in Duitsland, maakt, moet u in dan in Duitsland aangeven. Alle omzet die de Duitse vaste inrichting buiten Duitsland maakt, mag u echter aangeven op de ‘one stop registratie' van uw Nederlandse onderneming. Het is soms een beetje puzzelen, maar dit betekent nog steeds een verlichting van uw administratieve lasten.

Wat betekent deze wijziging voor u?

De wijziging kan voor u betekenen dat u vanaf 2015 méér of minder btw bent verschuldigd over uw diensten. Minder als het tarief in het land van de consument lager is dan 21%, meer als het btw-tarief hoger is. In de meeste EU landen is het tarief (nog) hoger dan in Nederland. In januari 2013 is Hongarije koploper met 27% btw. In nog maar een handvol landen is het tarief lager dan 21%. Kunt of wilt u dit niet doorberekenen dan gaat dit ten koste van uw winst.
 
Bovendien betekent het dat uw IT-systemen moeten worden aangepast. Uw systeem zal de btw moeten berekenen afhankelijk van het land waar uw afnemer woont. Het bepalen waar uw afnemer woont, zal lastig zijn. U moet daarnaast ook de tariefswijzigingen moeten blijven monitoren.
 
Kiest u voor de ‘one stop registratie' in Nederland, dan krijgt u (waarschijnlijk) te maken met extra kwartaal aangiften om de omzet en verschuldigdheid per land te kunnen aangeven. U moet dit echt goed doen zodat de Belastingdienst u de ‘one stop registratie' niet kan ontzegge. Dit zou namelijk betekenen dat u alsnog in de diverse landen aangifte moet gaan doen.

Wat kunt u al doen?

U heeft nog even de tijd tot 1 januari 2015. Wij adviseren echter alvast na te denken over de manier waarop u het best met deze wijziging om kunt gaan. Wijzigingen van IT-systemen nemen vaak veel tijd in beslag en vanuit commercieel oogpunt gezien, kan een fikse btw-tariefsverhoging u minder aantrekkelijk maken voor consumenten. Geef uzelf de tijd hier voortijdig op in te spelen.
 

Bron: Grant Thornton

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Omzetbelasting

1

Gerelateerde artikelen