De kosten om een rechtszaak te beginnen gaan omlaag, maar wel bijna de helft minder dan het kabinet eerder van plan was. In het coalitieakkoord was afgesproken om vanaf 2024 deze zogenoemde griffierechten te verlagen met 25 procent. Daarvoor was structureel 55 miljoen euro uitgetrokken, maar door tegenvallers en een oplopende staatsschuld is besloten om dit te beperken tot 27 miljoen euro, schrijft minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) in een Kamerbrief.
Dat betekent dat de gemiddelde verlaging van de griffierechten volgens hem straks zal uitkomen op 13,5 procent. Het gaat om alle categorieën civiele en bestuursrechtelijke procedures. Alleen voor vorderingen boven de 100.000 euro in het civiel recht blijven de griffierechten dezelfde. Voor deze laatste categorie maakt de hoogte van de griffierechten niet echt uit om al dan niet te procederen.
Doel van de minister is om de toegang tot het recht te versterken door die laagdrempeliger te maken. Naast een verlaging van de griffierechten trekt hij ook structureel 3 miljoen euro uit om andere maatregelen in te voeren waardoor burgers en ondernemers geschillen en problemen kunnen oplossen, buiten de rechter om. Het gaat dan onder meer om het stimuleren van mediation, van herstelrecht (waarbij slachtoffers en daders afspraken maken over herstel van de schade) en de inzet van geschilleninstanties.
Om dit alles breed onder de aandacht te brengen van mensen, wil de minister de voorlichting over alle mogelijkheden verbeteren. Ook laat hij nog onderzoeken hoe bijvoorbeeld procedures eenvoudiger kunnen worden gemaakt.
Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid
Informatiesoort: Nieuws
Rubriek: Fiscaal bestuurs(proces)recht