Het kabinet moet stevige eisen stellen aan bedrijven die langer noodsteun willen om de coronacrisis te doorstaan, vinden GroenLinks en PvdA. Bedrijven moeten in ruil groener en socialer te werk gaan, geen bonussen of dividend uitkeren en fatsoenlijk belasting betalen. Anders keren de oppositiepartijen zich tegen verlenging van het noodpakket.

De steunmaatregelen voor bedrijven kregen vorige maand nog Kamerbrede instemming. Maar nu de kans groot lijkt dat veel bedrijven de loonsubsidie en andere hulp langer nodig hebben, moet het kabinet daaraan volgens GroenLinks en PvdA, maar ook bijvoorbeeld SP en Partij voor de Dieren strikte voorwaarden verbinden.

Het kabinet liet het tot dusver bij "een moreel beroep" op de bedrijven, maar "daar lachen dit soort jongens om", zei PvdA-voorman Lodewijk Asscher in talkshow Op1. "Dus dat moeten we eisen." Dat is volgens hem ook de les van de bankencrisis in 2008.

"Belastinggeld dat bedoeld is voor doorbetaling van lonen" mag in ieder geval niet, zoals destijds, "in de zakken van aandeelhouders" belanden, zei GroenLinks-leider Klaver bij Jinek. En evenmin worden gebruikt om de topman een bonus uit te keren of de beurskoers op te krikken.

Voor zulke voorwaarden pleiten ook partijen als PVV en SGP, samen een flink deel van Tweede en Eerste Kamer. Het kabinet is aangewezen op de steun van minstens enkele oppositiepartijen om de steunmaatregelen te kunnen verlengen.

PvdA, GroenLinks en SP onderstrepen ook dat bedrijven die een beroep doen op overheidssteun in ieder geval geen personeel mogen ontslaan. Ook zouden ze niet vanuit een belastingparadijs mogen opereren. Zulke voorwaarden zijn wel degelijk haalbaar, leert volgens hen het voorbeeld van Denemarken.

Bedrijven kunnen voorlopig tot 1 juni 2020 leunen op de steunmaatregelen. Maar uitzicht op de beteugeling van de coronapandemie en het weer op gang komen van de economie is er nog nauwelijks. Daarom denkt het kabinet al na over verlenging van het noodpakket.

Bron: ANP

Informatiesoort: Nieuws

Rubriek: Belastingrecht algemeen

Dossiers: Corona

0

Gerelateerde artikelen